عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه لایحه دوفوریتی دولت برای تغییر ساعت رسمی کشور برای حل مشکل ناترازی انرژی در کشور است، گفت: تغییر ساعت رسمی میتواند اثر مثبت بر کاهش مصرف انرژی و بهبود وضعیت حمل و نقل شهری بگذارد و در کاهش ترافیک کشور تاثیرگذار باشد.
رضا سپهوند در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، لایحه تغییر ساعت رسمی کشور را اقدامی مثبت از سوی دولت دانست و گفت: این تغییر ساعت مطابق با تغییر فصل در بسیاری از کشورها مرسوم است، دلیل اصلی آن این است که در ساعات روشنایی شدت استفاده از برق افزایش پیدا میکند، بنابراین متناسب با تغییر ساعت رسمی کشور لازم است که ساعت کاری ادارات خود را نیز تغییر دهیم که تأثیر مثبتی در بهینه سازی مصرف انرژی خواهد داشت، ما در حال نزدیک شدن به تابستان و فصل اوج ناترازی قرار خواهیم گرفت و این موضوع تأثیر بسیار زیادی روی مصرف برق دارد.
وی با اشاره به سخنان رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق که گفته بود، تغییر ساعت رسمی کشور معادل نیروگاه اتمی بوشهر صرفهجویی دارد، بیان کرد: این صرفهجویی بسیار ارزشمند است و باعث فعال شدن بخش زیادی از صنعت ما خواهد شد، این گونه دیگر نیاز نیست بخش زیادی از صنعت کشاورزی ما قطع شود.
نماینده مردم خرمآباد در مجلس با تاکید بر این که تمامی این موارد و صرفهجوییها باید برای جامعه تشریح شود، اظهار کرد: انشاءلله با تصویب این لایحه بتوانیم مدیریت مصرف انرژی را ساماندهی کنیم، بررسیهای تخصصی نشان میدهد تطبیق ساعات کاری اداری با روشنایی طبیعی روز، کاهش چشمگیری در مصرف انرژی را به دنبال دارد.
تغییر ساعات اداری میتواند در کاهش ترافیک کشور تاثیرگذار باشد
سپهوند با تاکید بر اینکه لایحه پیشنهادی دولت ابزاری هوشمند در اختیار مدیریت اجرایی کشور قرار میدهد و نگاهی نظاممند و شرایط محور دارد بیان کرد: تغییر ساعات اداری میتواند در کاهش ترافیک کشور تاثیرگذار باشد، در صورتی که ساعات شروع و پایان کار با اوج ترافیک هماهنگ شود، جریان ترافیک روانتر خواهد شد و مصرف سوخت نیز کاهش مییابد.
سپهوند با تاکید بر اینکه این لایحه دولت گامی در راستای بهرهوری انرژی است تصریح کرد: با توجه به اینکه در شرایط ناترازی قرار داریم دولت این لایحه را برای حل مشکل ناترازی در کشور ارائه کرده است.
به گزارش ایرنا، مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ با بیان اینکه تغییر ساعت رسمی کشور معادل نیروگاه اتمی هزار مگاواتی بوشهر صرفهجویی در مصرف برق به همراه دارد، گفت: مجلس شورای اسلامی در اواخر سال ۱۴۰۱ تصمیم گرفت اختیار دولت در زمینه تغییر رسمی ساعت کشور را در اختیار بگیرد، از این رو دو سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ امکان تغییر رسمی ساعت کشور را نداشتهایم.
وی افزود: برآورد شده که حدود یک درصد و یا بیشتر از آن در اوج بار شبانه تاثیرگذار است و شرکت مدیریت شبکه برق ایران برآورد کرده که معادل نیروگاه هزار مگاواتی اتمی بوشهر از محل تغییر ساعت رسمی کشور صرفهجویی شود. باتوجه به این که در شرایط ناترازی هستیم هیئت وزیران لایحه دوفوریتی را به تصویب رساند که با توجه به آن درخواست کرد که این اختیار مجدداً به دولت بازگردد تا هیئت وزیران بتواند در خصوص تغییر ساعت رسمی کشور تصمیمگیری کند.
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت نیز در یادداشتی نوشت: تغییر ساعت رسمی کشور موضوعی است که در سالهای اخیر همواره محل بحث و نظر بوده است. اما آنچه اکنون دولت در یک لایحه به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرده است، تفاوتی محتوایی با قوانین سابق دارد. در شرایط فعلی که ناترازی انرژی در ایران به مرحله بحرانی رسیده است، اهمیت تغییر ساعات رسمی کشور بیش از گذشته مشخص شده و این امر میتواند به عبور از این بحران کمک کند.
تحلیل خبر
تغییر ساعت رسمی کشور، تصمیمی خردمندانه در رفع ناترازی انرژی
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
دیروز در تحلیل خبری از مدیرعامل توانیر تحت عنوان «تغییر ساعت رسمی، مصرف برق را به اندازه یک نیروگاه اتمی کم میکند» نوشتیم اگر ناترازی برق را به وسیله برق تولیدی از انرژی هستهای بخواهند جبران کنند هم هزینه گزاف نیاز دارد و هم زمانبر است. به نحوی که رئیس سازمان انرژی اتمی کشور گفته این ناترازی باید به کمک بخش خصوصی در برنامه آینده قرار گیرد. اینکه چه زمانی نیروگاههای اتمی کشور میتواند با سرمایهگذاری بخش خصوصی، این ناترازی را رفع کند، معلوم نیست. از طرف دیگر کشور، «امروز» نیاز به برق دارد و نمیتوان وعده فرداهای مجهول را داد. لذا پیشنهاد شد با تغییر ساعت رسمی، حداقل 1000 مگاوات برق معادل برقی که نیروگاه اتمی بوشهر تولید میکند، به صورت رایگان و بدون هزینه و طی یک مصوبه، صرفهجویی شده و در رفع بخشی از ناترازی برق کشور کمک کند.
گفتیم این راهحل هم از نظر اقتصادی به نفع کشور است و هم از نظر زمانی، فوراً در دسترس قرار خواهد گرفت.
خوشبختانه امروز عضو کمیسیون انرژی مجلس گفته: «دولت با لایحه تغییر ساعت رسمی کشور، به دنبال حل مشکل ناترازی انرژی است» همچنین سخنگوی دولت نیز آن را تأیید کرده و گفته است: «در شرایط فعلی که ناترازی انرژی در ایران به مرحله بحرانی رسیده است اهمیت تغییر ساعت رسمی کشور، بیش از گذشته مشخص شده و این امر میتواند به عبور از این بحران کمک کند.»
آری، بعضی راهحلها که دم دست و سریع الوصول است چرا باید به تأخیر بیفتد و در رفع بحران به کار گرفته نشود؟ این راهکار باید سالها قبل عملیاتی میشد تا جلوی تلف شدن انرژی در کشور را میگرفت. اگر دولتی در دهه 80 به علت بیتدبیری و خلاف نظر کارشناسان، ساعت رسمی کشور را با گرفتن مصوبه از مجلس، ثابت اعلام کرد، دلیلی نداشت که دولتهای بعدی آن را ادامه دهند.
به هرحال این لایحه دولت باید با قید فوریت در مجلس مطرح و با تصویب آن، از ناترازی برق کشور، مشکلگشایی شود.