سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی با اشاره به مضرات حذف ارز ترجیحی در حوزه دارو و ملزومات و تجهیزات پزشکی گفت: در صورتی که این اتفاق نامبارک بیفتد و حذف ارز دولتی انجام شود، ما شاهد استیصال و درماندگی مردم در حوزه درمان خواهیم بود و از آنجا که هزینه درمان افزایشی بین ۲۰ تا ۳۰ برابری خواهد داشت، مطمئناً مردم برای درمان مراجعه نخواهند کرد و ما شاهد وضعیتی مشابه وضعیت کرونا خواهیم بود که منجر به کشته شدن مردم میشود. من حتی در یک جا گفتم که دولت باید از کشتن مردم خودداری کند. این را به جد دارم میگویم، اگر ارز دولتی از دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی حذف شود، دولت مردم خود را به قتل میرساند.
سلمان اسحاقی سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره حذف ارز ترجیحی با نرخ ۴۲۰۰ تومانی در حوزه دارو و ملزومات و تجهیزات پزشکی گفت: من بارها این موضوع را هشدار دادهام و باز هم هشدار میدهم و این هشدارها باعث شده که فعلاً در خصوص تصمیمگیری، تأمل بیشتری صورت گیرد. دولت هیچ برنامه و هیچ منابعی برای جبران مابهالتفاوت حذف ارز دولتی ندارد.
وی ادامه داد: ما یک تجربه تلخی به نام دارویار داریم، همین امروز در وزارت بهداشت، ابر بدهکار حوزه دارو، بیمهها هستند. در طرح دارویار با توجه به اینکه حذف ارز دارویی اتفاق افتاد و بیمهها باید مابهالتفاوت را پرداخت کنند امروز میبینیم که داروخانهها از آوردن داروهایی که تکلیف بیمه است، برای پرداخت مابهالتفاوت آن اجتناب میکنند، زیرا زمان زیادی میطلبد تا بیمه به تعهداتش عمل کند و چه بسا این زمان بیش از یک سال زمان میبرد.سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: موضوع دیگر در این بحث این است که بیمهها توانایی این موضوع را ندارند. دولت اشاره میکند که در تخصیص ارز دولتی فساد وجود دارد. ما این همه دستگاههای امنیتی و نظارتی داریم که با فساد مبارزه کنند. چرا کلیات آن را از بین میبرید؟
وی تاکید کرد: من این را میخواهم امروز هشدار بدهم، در صورتی که این اتفاق نامبارک بیفتد و حذف ارز دولتی انجام شود، ما شاهد استیصال و درماندگی مردم در حوزه درمان خواهیم بود و از آنجا که هزینه درمان افزایشی بین ۲۰ تا ۳۰ برابری خواهد داشت، مطمئناً مردم برای درمان مراجعه نخواهند کرد و ما شاهد وضعیتی مشابه وضعیت کرونا خواهیم بود که منجر به کشته شدن مردم میشود. من حتی در یک جا گفتم که دولت باید از کشتن مردم خودداری کند. این را به جد دارم میگویم، اگر ارز دولتی از دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی حذف شود، دولت مردم خود را به قتل میرساند.
اسحاقی تصریح کرد: شاید بگویید که دولت اعلام کرده منابع مابهالتفاوت را از طریق بیمه به مقصد اصلی خواهد رساند. من امروز به عنوان کسی که پنج سال در کمیسیون بهداشت و درمان بودهام میگویم که جناب آقای دکتر پزشکیان هم در آن زمان در کمیسیون بهداشت و درمان اشاره میکردند که بیمههای ما توانایی پرداخت مابهالتفاوت را ندارند. به همین دلیل است که امروز ۸۰ درصد هزینه درمان از جیب بیمار پرداخت میشود و فقط ۲۰ درصد آن را بیمهها با تأخیر پرداخت میکنند. حالا شما حساب کنید اگر هزینه درمان ۳۰ برابر شود، یعنی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، این ۳۰ درصد به ۸۰ درصد افزوده خواهد شد.
وی با اشاره به گرانی دارو و احتمال افزایش مجدد قیمت دارو ادامه داد: ما هشدار دادیم و ریاست کمیسیون بهداشت و درمان خطرات و مضرات این موضوع را به سران قوا هشدار دادهاند و مکتوبی هم خدمت مقام معظم رهبری ارسال کردهاند. حمایتهای رسانهای و مطالبهگری روزانه ما باعث شده که فعلاً این تصمیم نادرست اجرایی نشود. دولت فکر میکند که فساد و رانت بزرگی در ارز دولتی وجود دارد و به همین دلیل میخواهد ارز دولتی را حذف کند و میگوید بیمهها موظف هستند مابهالتفاوت را به ذینفع اصلی، یعنی بیمار، برسانند.
وی با اشاره به ارز دولتی گفت: ببینید، زمانی که مجلس در سال ۱۴۰۱ مدیریت ارز نیمایی را تصویب کرد، اشاره کردیم که ارز دولتی همان ارز ۴۲۰۰ تومان است. این که آنها چند تالار اول و دوم درست میکنند و میگویند ارز ۲۸ هزار تومانی یا بالاتر باعث افزایش دهبرابری و بیستبرابری میشود.
تحلیل خبر
«پیام مرگِ» سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس را جدی بگیریم
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
در دو شماره قبل روزنامه، نظرات و هشدارهای ضمن تحلیل، در مورد گرانی شش برابری دارو در روزها یا ماههای آینده را خاطرنشان و مشکلات و فشارهای غیرقابل تحمل بر بیماران و خانوادههای آنها را گوشزد کردیم.
امروز سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی، خیلی صریحتر و بیپردهتر، از گرانی قریب الوقوع چند برابری دارو که برای مردم «پیام مرگ» دارد، گله کرد و حتی از واژه «قتل» نام برد و گفت: «با حذف ارز دولتی در حوزه دارو، مردم خود را به قتل میرسانیم» یقیناً ایشان و سایر اعضای کمیسیون بهداشت و نمایندگان مجلس، دغدغههای این «پیام مرگ عمومی» را دارند و شکی در دلسوزی آنها وجود ندارد.
متاسفانه حذف ارز دولتی 4200 تومانی دارو در برنامه هفتم توسعه با تصویب نمایندگان وقت مجلس، برای دولت مشکل حادی ایجاد کرده به طوری که اگر دولت آن را اجرا کند مردم با افزایش چند برابری قیمت دارو مواجه خواهند شد و اگر آن را اجرا نکند، هیچ منابعی برای جبران مابه التفاوت آن وجود نداشته و نهایتا هر دو راه، با بن بست روبرو خواهد شد.
به قول سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس اگر در یک ماهه اول سال جدید، اجرای این مصوبه مجلس به تأخیر افتاده به خاطر این است که مسئولان نمیدانند چه کار کنند؟ متاسفانه شرایط اقتصادی کشور سال به سال، ماه به ماه و روز به روز سختتر میشود و همه تصمیمگیریهای مسئولان را در «حلقهتنگتر» قرار میدهد.
به نظر میرسد هیچ راهحل مشخصی به جز پاس دادن مشکلات بین دولت و ملت از طریق نظام مالیاتی و گران کردن کالاها و خدمات و امثال آن و نهایتاً انتقال فشارها به ملت، مشاهده نمیشود.
حرف آخر اینکه هشدار سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس جدی گرفته شود تا شاهد مرگ و میرها و گسترش بیماریهای گوناگون در جامعه نباشیم.