سه شنبه 9 اردیبهشت 1404 4/29/2025

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

شنبه 6 اردیبهشت 1404 ، 19 : 18

کد خبر : 28822

از 0 نفر 0

ادعای اکسیوس:

پیشنهاد عراقچی به ویتکاف برای توافق موقت

پیشنهاد عراقچی به ویتکاف برای توافق موقت

آیا توافق جامع آمریکا و ایران در مدت ۶۰ روز شدنی است؟

عراقچی، در جریان مذاکرات هسته‌ای به استیو ویتکاف، گفت که ممکن است دستیابی به یک توافق نهایی هسته‌ای طبق جدول زمانی ترامپ امکان‌پذیر نباشد و پیشنهاد داد که طرفین باید ابتدا بر سر یک توافق موقت مذاکره کنند یا خیر.+ تحلیل خبر

عراقچی، در جریان مذاکرات هسته‌ای به استیو ویتکاف، گفت که ممکن است دستیابی به یک توافق نهایی هسته‌ای طبق جدول زمانی ترامپ امکان‌پذیر نباشد و پیشنهاد داد که طرفین باید ابتدا بر سر یک توافق موقت مذاکره کنند یا خیر.
به گزارش رویداد۲۴، اکسیوس نوشت: عراقچی، در جریان مذاکرات هسته‌ای روز شنبه به استیو ویتکاف، گفت که ممکن است دستیابی به یک توافق نهایی هسته‌ای طبق جدول زمانی ترامپ امکان‌پذیر نباشد و پیشنهاد داد که طرفین باید ابتدا بر سر یک توافق موقت مذاکره کنند یا خیر.
ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره اینکه روند مذاکرات را چگونه می‌بیند، آیا پیش‌بینی توافق سریع در کوتاه مدت یا توافق موقت را دارد یا خیر و آیا این توافق احتمالی شبیه به برجام خواهد بود گفت: روند مذاکرات همان‌طور که مذاکره‌کنندگان ما گفته‌اند، فضای مثبتی داشته، اما الان زود است که درباره سرنوشت مذاکرات، اینکه به توافق می‌رسیم و یا ابتدا یک توافق موقت و بعد توافق دائمی به وجود می‌آید، قضاوت کنیم. ما هم در اراده طرف آمریکایی و اینکه چقدر برای توافق مصمم هستند، تردید داریم. نمی‌دانیم که آیا اراده جدی و اختیارات لازم را برای توافق دارند یا خیر.
به گزارش انتخاب، در حالی که دو منبع به آکسیوس گفته‌اند که عراقچی پیشنهاد توافق موقت را مطرح کرده است، اما نمایندگی ایران در سازمان ملل این موضوع را در بیانیه‌ای به آکسیوس رد کرد: این اصلاً نه درست است و نه دقیق. وزارت خارجه آمریکا از اظهارنظر خودداری کرد. آکسیوس پیشتر گزارش داده بود که ایرانی‌ها در حال بررسی پیشنهاد توافق موقت هستند. عراقچی به ویتکاف گفت که با توجه به ماهیت فنی و جزئی هر توافق هسته‌ای، انجام مذاکرات در مدت ۶۰ روز بسیار دشوار خواهد بود.ویتکاف به عراقچی گفت که در حال حاضر نمی‌خواهد درباره توافق موقت بحث کند. بلکه او می‌خواهد تمرکز خود را بر رسیدن به یک توافق جامع در مدت ۶۰ روز بگذارد. ویتکاف گفت: اگر هر دو طرف معتقد باشند که زمان بیشتری برای رسیدن به توافق نیاز است، می‌توانند ایده توافق موقت را مجدداً بررسی کنند.
عراقچی و ویتکاف مذاکرات غیرمستقیم در رم با میانجی‌گری وزیر امور خارجه عمان، بدر البوسعیدی، داشتند، اما همچنین به‌طور مستقیم نیز ملاقات کردند.
یک مقام ارشد آمریکایی گفت که ویتکاف و عراقچی پیشرفت بسیار خوبی در مذاکرات رم داشتند.
عراقچی روز چهارشنبه در جریان سفر به پکن گفت که ایران و آمریکا به درک بهتری از اصول یک توافق ممکن دست یافته‌اند و اکنون فرصتی برای پیشرفت وجود دارد. وزارت امور خارجه عمان در بیانیه‌ای پس از مذاکرات اعلام کرد که طرفین توافق کردند که وارد مرحله بعدی مذاکرات شوند.

تحلیل خبر

آیا توافق بین آمریکا و ایران در 60 روز شدنی است؟

دکتر محمدمهدی جعفری زاده

گاهی این سؤال، از طرفین مذاکره می‌شود و آنها باید جواب دهند و زمانی از تحلیل گران داخلی و خارجی پرسیده می‌شود. طبیعتاً پاسخ این دو گروه می‌تواند با هم متفاوت باشد.
مهمترین علت این پاسخ‌های متفاوت، این است که تحلیل گران هنوز نمی‌دانند دقیقاً طرفین مذاکره از یکدیگر چه می‌خواهند؟ یعنی به صورت شفاف و واضح امتیازاتی که طرفین مذاکره از یکدیگر می‌خواهند رسماً اعلام نشده و لذا تا زمانی که این نکته‌اصلی کاملاً روشن و معلوم نباشد، هیچ تحلیل گری نمی‌تواند، تحلیل درستی از روند مذاکره، مدت زمان آن و نتایج احتمالی بیان کند.
نکته دوم اینکه چانه‌زنی‌های طرفین مذاکره، بستگی مستقیم به وزن خواسته‌ها و انتظارات طرفین دارد. هرچه وزن خواسته‌های طرفین سنگین‌تر باشد، مدت زمان بیشتری صرف چانه‌زنی خواهد شد و حتی احتمال انسداد مذاکره و وقوع بن بست در آن بیشتر خواهد شد. آن طور که طرفین تاکنون گفته‌اند مذاکرات به سمت پیشرفت و توافق پیش می‌رود. از روی این نکته می‌توان فهمید که عزم آنها بر توافق و سازگاری بیشتر است تا ترک اتاق مذاکره. یعنی گرچه «بخش پنهان»‌مذاکرات، بسیار بیشتر از «بخش پیدای» آن است اما چون طرفین پس از هر دور مذاکره، به نتایج آن خوش بین هستند (البته اگر واقعیت همین باشد) می‌توان نتیجه گرفت که آنها اراده کرده‌اند در مدت زمان 60 روز به «توافق جامع» یا حداقل «توافق موقت» برسند.
قاعده مذاکره این است که در اولین جلسه، هر دو طرف خواسته‌ها و انتظارات خود را بیان کنند تا معلوم شود که پیرامون چه موضوعی می‌خواهند گفت و گو کنند. البته این نکته حتماً برای طرفین در جلسه اول جا افتاده ولی خارج از اتاق مذاکره، دیگران از آن اطلاعی ندارند. امید است طرفین به توافقی عادلانه برسند و نتیجه به نفع دو ملت، تمام شود.


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « یادداشت / تحلیل خبر »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها