پنج شنبه 14 تیر 1403 7/4/2024

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

شنبه 13 شهریور 1400 ، 31 : 19

کد خبر : 23662

از 0 نفر 0

اینترنت اشیاء و رباتیک صدرنشین پردرآمدها

اینترنت اشیاء و رباتیک صدرنشین پردرآمدها

بر اساس پیش‌بینی‌های بازار فناوری‌های نوین تا ۱۰ سال آینده حوزه اینترنت اشیاء بیشترین کسب درآمد را به خود اختصاص خواهد داد و پس از آن رباتیک است که بازار آن به حدود ۴۹۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۵ خواهد رسید و فرصت‌های شغلی در فناوری نانو رشد ۶ درصدی را تجربه خواهد کرد.+ تحلیل خبر

بر اساس پیش‌بینی‌های بازار فناوری‌های نوین تا ۱۰ سال آینده حوزه اینترنت اشیاء بیشترین کسب درآمد را به خود اختصاص خواهد داد و پس از آن رباتیک است که بازار آن به حدود ۴۹۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۵ خواهد رسید و فرصت‌های شغلی در فناوری نانو رشد ۶ درصدی را تجربه خواهد کرد.
به گزارش تابناک، امیرعباس محمدی کوشکی، سرپرست تیم اختراعات ایران در گفت‌وگو با ایسنا، فناوری‌هایی چون هوش مصنوعی (AI)، اینترنت اشیاء، بیگ دیتا، بلاکچین، 5G، چاپ سه‌بعدی، رباتیک، پهپادها، مهندسی ژنوم، فناوری نانو و فتوولتائیک خورشیدی را از جمله فناوری‌های پیشرو نام برد که غالب آنها در دوران نزول قیمت ذخیره‌سازهای داده‌ها و قیمت انرژی خورشیدی، ظهور کردند و باعث افزایش بهره‌وری و بهبود معیشت بشر شدند.
وی با تأکید بر آنکه با استفاده از این فناوری‌ها، شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی فعال در کشورهای درحال توسعه توانستند به رشد اقتصادی خود کمک کنند، خاطرنشان کرد: به‌عنوان مثال در نیجریه از فناوری "اینترنت اشیاء" در توسعه تکنیک‌های کشاورزی و در گامبیا از چاپگرهای سه‌بعدی در صنعت مد بهره گرفته شد.
سرپرست تیم اختراعات ایران افزود: بنابر برخی برآوردها، فناوری‌های پیشرو در حال حاضر بازار ۶۵۰ میلیون دلاری دارد که پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۵ ارزش این بازار به ۲.۳ تریلیون دلار ارتقاء یابد. در این میان بازار جهانی لپ‌تاپ در حال حاضر ارزش ۱۰۲ میلیون دلاری و تلفن‌های هوشمند سهمی ۵۲۲ میلیون دلاری دارند.
به گفته وی در میان فناوری‌های پیشرو، اینترنت اشیاء بیشترین کسب درآمد را از آن خود کرده است، به گونه‌ای که تنها در سال ۲۰۱۸ این فناوری ۱۳۰ میلیون دلار فروش داشته و در ۱۰ سال آینده می‌تواند تا ۱.۵ تریلیون دلار نیز رشد کند.محمدی با بیان اینکه این درآمد حیرت‌انگیز به آن علت است که اینترنت اشیاء طیف گسترده‌ای از دستگاه‌ها در جهان را زیر چتر خود قرار داده است، یادآور شد: در سال ۲۰۱۷ تعداد دستگاه‌هایی که از اینترنت اشیاء استفاده می‌کردند، از تعداد انسان‌های روی کره خاکی بیشتر بود و به رقمی بالغ بر ۸.۴ میلیارد دستگاه
رسید.وی گفت: در سال ۲۰۱۷ شرکت‌های مرتبط با اینترنت اشیا به حدود ۲۸۸۸ کمپانی در جهان رسید که بالغ بر ۳۴۲ هزار تن را وارد بازار کار کرد. بیشترین شغل‌های مرتبط با اینترنت اشیاء در کمپانی IBM تعریف شده است و پس از آن، کمپانی‌های اینتل و مایکروسافت قرار دارند. سرپرست تیم اختراعات ایران به بازار رباتیک اشاره کرد و ادامه داد: بازار رباتیک همچون سایر فناوری‌های پیشرفته بر توسعه خود افزوده و پیش‌بینی می‌شود سهم ۳۲ میلیارد دلاری این فناوری در سال ۲۰۱۸ به حدود ۴۹۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۵ برسد.
به گفته این فعال حوزه فناوری، بر اساس پیش‌بینی‌های آنکتاد (کنفرانس توسعه و تجارت سازمان ملل UNCTAD) استفاده از ربات‌ها در تولید، بسته‌بندی و همچنین صنعت خودرو در مقیاسی بزرگ گسترش می‌یابد و احتمالاً شرکت‌های کوچک و متوسط که با هزینه‌های بالای نیروی کار روبه‌رو هستند، به استفاده از ربات‌ها روی می‌آورند.
محمدی خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۱۶ تنها در ایالات‌متحده بالغ بر ۱۳۲ هزار مهندس رباتیک وارد بازار کار شدند و انتظار می‌رود تا سال ۲۰۲۶ این عدد رشدی ۶.۴ درصدی را تجربه کند.
وی اضافه کرد: رشد فرصت‌های شغلی در فناوری نانو نیز احتمالاً به عدد ۶ درصد نزدیک خواهد شد.
محمدی با بیان اینکه فناوری فتوولتائیک خورشیدی از میدان رقابت دور نمانده و به سرعت در حال ارتقا است، یادآور شد: در پی افزایش تقاضا برای انرژی‌های تجدیدپذیر، تنظیم مقررات از سوی دولت‌ها برای بهره‌برداری از انرژی‌های تجدیدپذیر و همچنین تغییر الگوی مصرف، اقبال به استفاده از فناوری فتوولتائیک خورشیدی رو به رشد است. این فناوری در سال ۲۰۱۸ بازاری به ارزش ۵۵ میلیارد دلار داشت و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۶ ارزش آن به ۳۴ میلیارد دلار برسد. گرچه تلاطم‌های سیاسی کمی از شتاب فناوری فتوولتائیک خورشیدی کاست، اما پیش‌بینی می‌شود این صنعت به سرعت در سال‌های آتی پیشرفت کند.
وی با تأکید بر اینکه "آنکتاد" برآورد می‌کند که احتمالاً رشد مشابهی در سایر حوزه‌های فناوری‌های پیشرو در انتظار بشر است، اضافه کرد: سرعت رشد فناوری، مشاغل موردنیاز آنان را نیز رونق بخشیده است. در بازه زمانی ژوئن ۲۰۱۵ تا ژوئن ۲۰۱۸ پیشنهادهای شغلی برای پست‌های مرتبط با هوش مصنوعی در یک موتور جست‌وجو نزدیک به ۱۰۰ درصد افزایش داشت که غالب آن را مهندسان نرم‌افزار تشکیل می‌دادند.
محمدی اظهار کرد: بنا بر مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۹ انجام شد، چین بزرگترین خانه متخصصان هوش مصنوعی است که ۱۲ هزار و ۱۱۳ شغل را اشغال کرده‌اند و به دنبال آن، آمریکا با ۷ هزار و ۴۶۵ شغل و ژاپن با ۳ هزار و ۳۶۹ شغل قرار دارند.
علاوه بر آن در فاصله زمانی ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ تقاضا برای مهندسان بلاکچین تنها در ایالات‌متحده رشدی ۴۰۰ درصدی داشت. متوسط درآمد یک مهندس بلاکچین اکنون به ۱۵۰ تا ۱۷۵ هزار دلار در سال رسیده و میان آمازون، مایکروسافت، فیس‌بوک و IBM رقابت شدیدی برای جذب مهندسان در گرفته است.

تحلیل خبر

یکی از دغدغه‌های همیشگی والدین و دانش آموزان مقطع متوسطه در کشور ما، انتخاب رشته درست و متناسب، با هدف تضمین آینده شغلی است. غالباً یکی از فاکتورهای مهمی که مشاوران تحصیلی و انتخاب رشته کنکور به آن توجه ویژه دارند، وضعیت کنونی بازار اشتغال است، به عبارت دیگر میزان فراوانی فرصت‌های شغلی هر رشته تحصیلی و البته میزان درآمد شغل‌های مرتبط، نسبت مستقیم با جذابیت آن رشته تحصیلی دارد؛ اما واقعاً چقدر آینده بازار اشتغال قابل پیش‌بینی است؟
امروز در دنیا پدیده‌های مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، علمی و... به طور چشمگیری «شتاب» گرفته‌اند و به سرعت در حال تغییر و به روز شدن هستند. در حوزه اشتغال می‌بینیم که بسیاری شغل‌ها به کل از بین رفته‌اند و بسیاری شغل‌ها دچار استحاله و تغییر شده‌اند. اگر چه این روند در طول تاریخ وجود داشته است، اما در چند دهه اخیر به طور غیرقابل‌انکاری «شتاب» گرفته، به گونه‌ای که گاهی هماهنگ شدن با آنها بسیار دشوار و مستلزم داشتن هوشمندی خاصی است؛ حتی می‌بینیم که فناوری‌ها قبل از رسیدن به بلوغ، دچار مرگ زودرس شده و جای خود را به فناوری جدیدتری می‌دهند.
به عنوان مثال در صنعت خودروسازی جهان، برای سال‌های طولانی تغییرات، عمدتاً مربوط به افزایش قدرت موتور خودروها و اضافه کردن آپشن بود، اما در دو سه دهه اخیر شاهد تغییر چندباره نسل خودروها از هیبریدی، پلاگین هیبرید و الکتریکی بودیم و احتمالاً به زودی خودروهای خودران نیز به تولید انبوه خواهند رسید. یا در حوزه فناوری اطلاعات می‌بینیم که چقدر به سرعت تکنولوژی‌های جدید وارد بازار و عرصه رقابت می‌شوند و کمتر از چند سال بعد، باز هم شرایط به کلی تغییر می‌کند. به عنوان یک مثال ساده، می‌بینیم و می‌شنویم که در حالی که هنوز اینترنت نسل 5g در سراسر جهان عمومیت نیافته، صبحت از فناوری‌های 5.5g و 6g به میان آمده
است.
در چنین شرایطی قطعاً لازم است همه ارکان کشورها بتوانند در کمترین زمان، خود را با این تغییرات نوین و سریع، همگام کنند، در غیر اینصورت از قافله رشد و توسعه یافتگی عقب می‌مانند. وقتی صحبت از همه ارکان می‌کنیم یعنی همه بخش‌های دخیل در کشور، از اقتصاد، بازار و تجارت، دولت، قوانین، زیرساخت‌ها و دانشگاه‌ها گرفته تا حوزه آموزش و حتی مردم نیز باید بتوانند به سرعت با تغییرات همگام و آداپته شوند.
البته کشورهایی در این عرصه رقابت تنگاتنگ جهانی موفق‌ترند، که علاوه بر انعطاف و داشتن توانایی همگام شدن با آهنگ تغییرات جهانی، در گام اول قادر به پیش‌بینی آینده باشند و در گام بعد حتی خود پیشرو بعضی عرصه‌ها شوند. واضح است که کشورهایی که چنین ویژگی‌هایی را دارا باشند، می‌توانند معادلات آینده را تعیین کنند.


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « یادداشت / تحلیل خبر »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها