معاون قضایی و فناوری اطلاعات دادگستری فارس، با اشاره به استفاده از فناوریهای نوین در قوه قضائیه، استفاده از این فناوریها را در دنیای امروز اجتنابناپذیر دانست و گفت: تکنولوژیها و فناوریهای نوین به ایجاد شفافیت درروند رسیدگی به پروندههای قضایی کمک خواهد کرد. عبدالنبی نجیبی، در گفتوگو با ایرنا افزود: هماینک در دستگاه قضایی از فناوریهای نوین در جهت تحقق اهدافی همچون پایش و نظارت الکترونیک بر عملکرد ادارات و کارکنان بخشهای مختلف، کاهش مراجعه حضوری مردم به دستگاه قضایی برای دریافت خدمات و همچنین روانسازی ثبت پرونده و مکاتبات استفاده میشود. وی ادامه داد: استفاده از فناوریهای نوین در مقابل شیوههای سنتی علاوه بر سرعت بخشیدن به روند کار به کاهش هزینهها نیز کمک میکند.
او اظهار کرد: مجموع این اقدامات به شفافیت امور منتهی میشود چراکه مردم میتوانند اطلاعات مربوط به پرونده خود و همچنین روند رسیدگی و پیشرفت کار را به شکل آنلاین مشاهده کنند. نجیبی گفت: بهکارگیری نرمافزار سیستم مدیریت پرونده (سمپ) ازجمله اقدامات دستگاههای قضایی در قالب خدماترسانی الکترونیکی است که با استفاده از این سیستم اطلاعات مربوط به پرونده هر یک از افراد به شکل شفاف در معرض دید هر فرد قرار میگیرد و افراد میتوانند از طریق اینترنت وضعیت پرونده خود را رصد کنند. وی افزود: همچنین از طریق این سیستم امکان پایش الکترونیک و گرفتن گزارش نیز فراهمشده است و میتوانیم مواردی همچون وضعیت اطاله دادرسی را مورد تحلیل قرار دهیم و آسیبهایی مانند طولانی شدن زمان رسیدگی را با استفاده از سیستم شناسایی و رفع کنیم. معاون قضایی و فناوری اطلاعات دادگستری فارس بیان کرد: همچنین سیستم سمپ ظرفیتی را فراهم کرده که ما بتوانیم زمینه را برای قرار دادن آرا در اختیار مردم و بهویژه جامعه دانشگاهی فراهم کنیم. نجیبی افزود: اینکه مجامع دانشگاهی بتوانند آرای دستگاه قضایی را نقد و تجزیهوتحلیل کنند و نکات مثبت آن را بهعنوان رویه قضایی موردبررسی قرار دهند و اشکالات موضوع را از حیث علمی بررسی کنند سبب رشد و بالندگی دانش حقوق در کشور خواهد شد و به بسط و گسترش اندیشههای قضایی خواهد انجامید.
دفاتر خدمات قضایی افزایش مییابد
معاون قضایی و فناوری اطلاعات دادگستری فارس، یکی از فعالیتهای اساسی قوه قضائیه را واگذاری برخی از امور دفتری به دفاتر خدمات قضایی و بخش خصوصی دانست و گفت: در همین زمینه تعداد دفاتر خدمات قضایی در شیراز و دیگر شهرهای استان افزایش خواهد یافت. نجیبی افزود: فعالیت این دفاتر همانند دفاتر پلیس بعلاوه 10 و دفاتر پیشخوان خدمات دولت است که مردم بهجای مراجعه به دادگستری ابتدا به دفاتر خدمات قضایی مراجعه و شکایت و دعوای خود را در آنجا مطرح میکنند. وی ادامه داد: هماینک پنج دفتر خدمات قضایی در شیراز فعالیت دارد که تا هفته قوه قضائیه (یکم تا هفتم تیرماه) تعداد آنها افزایش خواهد یافت و علاوه بر این در حدود 15 شهرستان استان هم این دفاتر همزمان راهاندازی خواهد
شد.
تحلیل خبر
شفافسازی که درنتیجه استفاده از ابزارهای روز الکترونیکی حاصل میشود، همواره برای برخی افراد که روش و منش سالم و معقولی ندارند و همچنان تلاش میکنند هر چیزی را پشت پرده و در سایه مخفی نگه دارند، موجب مزاحمت و عامل بازدارنده بوده است. ازاینرو گاهی بهصورت آشکار و در مواقعی نیز پنهانی، میکوشند تا درروند برقراری سیستمهای الکترونیک و روشنکننده روند امور، ایجاد اخلال و اختلال کنند.
رانتخواران، زیرمیزیبگیرها، خلافکاران و... نان خود را در روندهای ناآشکار و سکوت و پردههای ابهام جستوجو میکنند و تلاش دارند نیات خود را با رنگولعابهای بهظاهر موجه و مشروع بپوشانند.
سختی و پرپیچوخم بودن روند اموری که جامعه نیازمند طی کردن آنهاست، برای برخی دکان پردرآمدی شده است که بهواسطه آن میتوانند به سهولت رشوه دریافت کنند و کارچاقکنی و دلالی در ادارات و ارگانها را پیشه سازند.
چه حقکشیهای بسیاری که درگذشته به خاطر الکترونیکی نبودن ابلاغها صورت میگرفت و افراد را از حضور پس از ابلاغ، برای دفاع محروم و در ادامه محکوم میساخت! رسانهها، چه رسانههای الکترونیکی و چه مطبوعات هر کدام نقش بسیار مهمی در شفافسازی و جلوگیری از مفاسد میتوانند داشته باشند. گرچه الکترونیکی شدن پروندهها امر پسندیدهای است اما رفع نواقص آن و همگام بودن با مطبوعات میتواند وسعت بیشتری از مردم را در برگیرد و احقاق حقوق مردم در پرتو رسانهها امری بدیهی و مسلم است.