یک جامعهشناس از احتمال ظهور آسیبهای اجتماعی جدید در آینده خبر داد و گفت: با توجه به توسعه فقر آسیبهای اجتماعی رو به رشد است.
وحید شالچی در گفتوگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه بحرانهای اقتصادی اخیر موجب شده تا افق دید و امید به زندگی در افراد کاهش یابد، گفت: باوجوداینکه کشور در بحران اقتصادی است که سطح کیفی زندگی رو به رشد است، اما انتظارات از زندگی ایدئال بافاصله بیشتری درحرکت است و این مسئله موجب شده تا ناامیدی در مواجهه با انتظارات بیشتر در جامعه شیوع یابد.
وی بابیان اینکه طبقه متوسط رو به بالا بیشتر گرفتار این مسئله هستند تصریح کرد: دولت موظف است نیازهای اساسی زندگی را برای تمام اقشار تأمین کند؛ اما متأسفانه در سالهای اخیر در حوزههای اساسی ازجمله آموزشوپرورش عدالت اجتماعی حاکم نبوده است از سویی مسکن که دغدغه اصلی هر خانواده است در سه دهه گذشته با تورمی بیش از سایر بخشها درحرکت بوده است.
این جامعهشناس همچنین اعلام کرد: تحمل فقر برای برخی اقشار بهویژه اقشار ضعیف آسانتر از تحمل محرومیت نسبی از برخی امکانات در زندگی افراد متوسط و رو به بالاست. آنچه امروزه موجب رشد آسیبهای اجتماعی در جامعه است نامشخص بودن افق زندگی برای افراد است. نبود افق مثبت زندگی موجب شده تا افراد جامعه بهویژه جوانان به سمت انواع آسیبهای اجتماعی بهویژه اعتیاد روی بیاورند.
شالچی در پاسخ به اینکه با توجه به مشکلات اقتصادی پس باید موج جدیدی از اعتیاد را در جامعه شاهد باشیم، گفت: برای پاسخ دادن به این پرسش نیاز است واقعگرا باشیم. پارامترهای اقتصادی کشور نشان میدهد سال سختی برای مردم پیش رو است. از سویی سیاستهای اجتماعی اثرگذار خاصی از سوی دولت مشاهده نمیشود، پس میتوان با صراحت گفت آسیبهای اجتماعی گسترش خواهد یافت.
وی ادامه داد: بدون تردید در سالهای آینده تعداد بیشتری از جوانان به سمت اعتیاد گرایش خواهد داشت؛ اما باید امیدوار بود با برنامهریزی صحیح این مسئله عملیاتی نشود. اگرچه معتقدم آسیبهای اجتماعی در جامعه ایران در حال تغییر است و بهمنهای جدیدی از آسیبهای اجتماعی درراه است که نمیتوان بهصراحت به آنها اشاره کرد.
این جامعهشناس گفت: با توجه به توسعه همجنسگرایی در دنیا و تبلیغاتی که در فضای مجازی درباره آن دیده میشود پیشبینی میشود در چند سال آینده جامعه ایران با این نوع آسیب مواجه شود. ازاینرو معتقدم باید با حل مسائل اقتصادی و اجتماعی، ایجاد فضای فراغتی و نشاط اجتماعی جوانان را از آسیبها دورنگه داشت.
تحلیل خبر
مسلم است که با به وجود آمدن تغییرات در مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... آسیبهای اجتماعی نیز دچار دگرگونی شده و پدیدههای نوظهوری در این زمینه نمایان میشود.
هرچقدر اقتصاد، فرهنگ و قراردادهای رسمی و غیررسمی اجتماعی دستخوش تغییرات شود، به همان میزان باید مشاهدهگر دگرگونیهایی درزمینهی آسیبهای اجتماعی باشیم. حال چگونه و با چه حساسیتها و روشهایی این آسیبها مدیریت شود، موضوعی است که بستگی به برنامهریزی و عملکرد مسئولان مربوطه دارد.
در اینجا این سؤال مطرح میشود که آیا رها کردن مشکلات و معضلات اجتماعی و بهحال خود گذاشتن مسائل نوپدیدی که با تنوع بسیار در سطوح مختلف اجتماعی قابلمشاهده است، کشتی طوفانزدهی باورهای ناب و خالص را به ساحل نجات میرساند یا پرداختن و هزینهکردن در اموری که هیچگونه ارتباط منطقی و قابلدفاعی به مشکلات و معضلات دامنگیر کشور ندارد و هرگز نمیتواند دامنه دینمداری و تکیه بر آرمانهای انقلاب را گسترش دهد؟
آیا زدودن چهره کریه فقر انقلاب را به سرمنزل مقصود میرساند و یا دلمشغولی و هزینهکرد در اموری که مدام تولید خصومت و خشونت میکند؟