اینکه گفته شود یک خانم با ۱۶ نفر در وزارت نفت در ارتباط بوده است بیان اسلامی نیست.
سخنگوی دولت با اشاره به بازداشت یک خانم در ارتباط با وزارت نفت گفت: این خانم کارمند یک شرکت اروپایی است و وزارت اطلاعات در حال بررسی بیشتر موضوع است.
به گزارش ایسنا، علی ربیعی در نشست خبری امروز خود در پاسخ به سؤالی در مورد بازداشت اخیر یک خانم که با وزارت نفت در ارتباط بوده است اظهار کرد: این خانم کارمند یک شرکت اروپایی است. معمولاً این شرکتهای خارجی که با دستگاههای اجرایی کار میکنند اطلاعات را نیز جمعآوری میکنند ولی اینکه جمعآوری این اطلاعات اقدام جاسوسی است یا خیر به بررسی نیاز دارد.
وی ادامه داد: البته اینگونه بیان شد که این خانم با ۱۶ فرد در ارتباط بوده است که بیان این مسئله به این شکل یک بیان اسلامی نیست. وزارت اطلاعات بررسی بیشتری را دارد انجام میدهد و قوه قضائیه نیز نتیجه را اعلام خواهد کرد. وی همچنین درباره کشف دستگاه پز در دفتر زنگنه گفت: من با کارشناسان اقتصادی و ضد جاسوسی وزارت اطلاعات صحبت کردم، آنها گفتهاند دستگاههای پز ربطی به زنگنه نداشته است و فسادی هم رخ نداده و عدد ۱۰ میلیارد هم صحیح نیست. به نظر من صاحب صلاحیتترین دستگاه در این زمینه وزارت اطلاعات است. وی همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد موضع دولت نسبت به فشارهای وارده بر وزیر نفت خاطرنشان کرد: وزیر نفت یک وزیر کار بلد است که در شرایط تحریم بهترین فرد برای اداره امور نفت از تولید تا فروش است. البته بیانشده که از زمان زنگنه صادرات ما کمتر شده است. این در حالی است که با تلاشهای زنگنه تولید نفت ایران به یکمیلیون و ۳۰۰ هزار بشکه رسید که ۲۰۰ هزار بشکه نسبت به دوران قبل حضور او بیشتر بوده است. ربیعی ادامه داد: در این مدت فقط یک مورد لغو قرارداد بوده است که دلیل آن هم این بود که قرارداد اجرایی نشده است. بااینوجود در پارس جنوبی سرمایهگذاری بیشتری شده است. پالایشگاه ستاره خلیجفارس در دولت نهم و دهم فقط ۴۲ درصد پیشرفت داشت که با زحمات وزیر نفت این پالایشگاه در دولت یازدهم تکمیل شد. سخنگوی دولت همچنین خاطرنشان کرد: دولت تصمیم به لغو روادید برای چین در راستای سهولت رفتوآمد به ایران گرفت. همچنین اصلاح ساختار بودجه در دستور کار است بهنحویکه وابستگی به نفت کمتر شود. همچنین در دولت تصمیمی برای اختصاص ۵۰ میلیارد تومان برای مقابله با آفت ملخ گرفته شده است. ربیعی در پاسخ به پرسشی در مورد موضع دولت در مورد ماجرای پارک پلیس تهران، گفت: رئیسجمهور با وزیر کشور در این زمینه صحبت کردهاند. این موضوع به رسیدگی قضایی نیاز دارد. من نمیدانم دقیقاً چه اتفاقی رخداده است ولی نوع واکنش با جرمی که حتی اگر اتفاق افتاده باشد قابلقبول نیست. رئیس شورای امنیت کشور هم تذکرات لازم را داده است. باید به جامعیت برسد تا آن را اعلام کنیم ولی مطلعم که نیروی انتظامی هم موافق این اتفاق نبوده است. برخورد با شیوههای غیرقانونی و غیرشرعی قابلقبول نیست اما باید به یک روش مناسب در این زمینه برسیم.
سخنگوی دولت درباره تحریمهای جدید آمریکا علیه رهبری و وزیر خارجه کشورمان گفت: زمانی که نخستوزیر ژاپن در ایران بود همزمان رئیسجمهور آمریکا پتروشیمی ما را تحریم کرد. الان آنها ادعای مذاکره میکنند، ولی مذاکرهکننده ما را میخواهند تحریم کنند و صاحب فتوای حرمت سلاح هستهای را نیز تحریم میکنند. وی ادامه داد: البته فکر میکنم تحریم رهبری وحدت ملی ما را افزایش میدهد. این اقدام آمریکا توهین به یک ملت است. آنها میخواهند همچنین مؤسساتی را تحریم کنند که مدیران آنها بهنوعی از دفتر رهبری گماشته میشود که البته به لحاظ اقتصادی چیز جدیدی نیست. وی با اشاره به اینکه البته آمریکاییها خیلی سخت در مورد تحریم وزیر خارجه صحبت نکردند، تصریح کرد: ولی درهرحال با این تحریم خود را از مذاکره تحریم میکند. دلیل این اقدام هم این است که ظریف ماهیت گروه B را مشخص کرده است. بههرحال ما سازوکار متناسب با هر نوع تحریم را داریم و معتقدیم اکنون دیگر تحریمها آثار معکوس دارند. وی در پاسخ به سؤال دیگری در مورد ممنوعیت ماهیگیری زنان در جزیره هنگام تصریح کرد: بههیچعنوان تبعیض برای کار زنان قائل نیستیم من با شیلات و جهاد کشاورزی صحبت کردم و آنها موضوع را رد کردهاند. شاید اتفاق سلیقهای بوده ولی یک روش و برنامه نیست. مدیران شیلات و جهاد کشاورزی پس از تذکر من همان روز موضوع را بررسی کردهاند. این اتفاق ازنظر دولت قابلقبول نیست. ربیعی همچنین درباره ادعای فشار دولت برای پخش نشدن بخشهایی از سریال گاندو افزود: از همه افرادی که میتوانستند با صداوسیما تماس بگیرند و بهاصطلاح فشار بیاورند من پرسوجو کرده و تماس گرفتم اما به کسی نرسیدم. خواهش میکنم صداوسیما هر چه سفارش شده که تولید شود، پخش کند. مردم در این زمینه قضاوت میکنند. من بخشهایی از این سریال را دیدهام و امیدوارم به لحاظ سناریو و بخشهای دیگر بهتر کار شود. وی ادامه داد: چنین چیزی هم نیست که دولت بگوید چه بخشهایی را پخش نکند. آنقدر مطالب زیادی علیه دولت پخش میشود که این سریال در مقابل آنها چیزی نیست.
وی در پاسخ به سؤال دیگری در مورد احتمال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: دولت تصمیمی برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تا پایان سال ۹۸ ندارد. با اختصاص ارز، در چهارماهه اول امسال نسبت به زمان مشابه در سال گذشته واردات ما افزایش چشمگیر داشته است. از ۱۴ میلیارد دلار ارز سه میلیارد برای دارو یک میلیارد برای لاستیک و کاغذ و ۱۰ میلیارد هم برای کالاهای اساسی در نظر گرفته شده است.
ربیعی بابیان اینکه تحریمها فشار زیادی به اقتصاد ایران وارد کرده است و حتی مالیات هم متکی به درآمدهای نفتی است، تصریح کرد: البته مؤسسات مالی اعتباری میگویند ما در سال آینده از رشد منفی خارج خواهیم شد. اکنون شوکهای ارزی در حال تخلیه است و تورم نقطهبهنقطه هم شرایط مناسبی پیداکرده که البته به معنای گران نشدن بیشتر است، نه ارزان شدن ما از وضعیت جامعه اطلاع داریم فشار زیادی روی طبقات حقوقبگیر وارد است. ما باید از دهکهای پایینی و میانی جامعه مراقبت
کنیم. وی ادامه داد: نمیخواهم دفاع کنم که همه تصمیمات درست است، ولی همه تصمیمات و تلاشها از روی دلسوزی است. البته رسانه هم باید برای مردم توضیح دهد که با چه تحریمهای بیسابقهای مواجهیم. اگر FATF هم به سرانجام نرسد در انتقال پول هم با مشکل مواجه میشویم.
سخنگوی دولت ادامه داد: درست است که امروز فشار زیادی بر مردم وارد است اما اگر برنامه دولت نبود این فشارها بیشتر هم میشد. ما حتماً در کنار مردم هستیم. رئیسجمهور روزانه آمارها را که از سازمان برنامه، دستگاههای اطلاعاتی و سایر سازمانها تعیین میشود را مشاهده میکند. هم اطلاع و نگرانی از شرایط جامعه وجود دارد و هم تلاش برای رفع مشکلات.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا دولت برنامهای برای کاهش ساعت اداری دارد تأکید کرد: چنین تصمیمی تاکنون نداشتهایم.
تحلیل خبر
گرچه چند نرخی بودن ارز پیامدهای منفی و فسادآور و رانتآفرینی دارد؛ ولی وضعیت اقتصادی مردم بهگونهای سخت شده که با افزایش نرخ ارز فشارهای متعددی بر مردم وارد میشود.
از سال گذشته تاکنون بهاندازهای، وضعیت قیمتها در بازار، غیرمنطقی شده که قیمت همه کالاها از «کاه تا طلا» را به ارز گره میزنند و دلیل گران شدن همهچیز را افزایش ارز عنوان میکنند.
جالب است هنگامیکه قیمت ارز هم پایین میآید ولی دوباره قیمت سایر کالاها بالا میرود و این یعنی وضعیت اقتصادی ما تابع هیچ قاعده علمی نیست.
مسئولان کشور باید در این شرایط خاص تلاش کنند که هم قیمت ارز را در یک سطح منطقی ثابت و تک نرخی نگه دارند و هم از سقوط بیشتر پول ملی جلوگیری کنند. اگر اقتصاد ما به این مرحله تثبیت نرسد همچنان با بحرانهای اقتصادی و اجتماعی بیشتری در آینده مواجه خواهیم بود. اینکه چگونه میتوان به این مطلوب رسید به عوامل متعددی بستگی دارد که جای بحث آن در میزگردهای اقتصاددانان کشور است.