سازمان ناتو به توقیف نفتکش انگلیسی توسط ایران واکنش نشان داد و گفت از راهکارهای دیپلماتیک برای حلوفصل این وضعیت استفاده میکند.
به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اینترنتی سازمان ناتو، این سازمان در بیانیهای به توقیف نفتکش انگلیسی از سوی ایران واکنش نشان داده و خواستار آزادی آن شد.
در این بیانیه با این ادعا که دو کشتی از سوی ایران توقیف شده است، مطرح شد: ما توقیف دو نفتکش تجاری در تنگه هرمز را محکوم میکنیم. این [اقدام] چالشی واضح برای آزادی بینالمللی کشتیرانی ایجاد میکند. ما از ایران میخواهیم فوراً کشتیها و کارکنان آنها را آزاد کند.
ناتو همچنین در این بیانیه گفت: انگلیس بهوضوح گفته است که اولویت آنها مواجهه از طریق گفتمان و دیپلماسی با این وضعیت است. ناتو از راهکارهای دیپلماتیک برای حلوفصل این وضعیت حمایت میکند.
این سازمان همچنین این ادعا را مطرح کرد که تمام متحدان نگران «فعالیتهای بیثبات کننده ایران» هستند.
به گزارش ایسنا، ادعای توقیف دو نفتکش در حالی از سوی ایران مطرح میشود که روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیهای اعلام کرد که یک فروند نفتکش انگلیسی با نام «stena impero» هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، توسط یگان شناوری منطقه یکم نیروی دریایی سپاه توقیف شد.
این اطلاعیه میافزاید: نفتکش مذکور پس از توقیف به ساحل هدایت و برای سیر مراحل قانونی و بررسیهای لازم تحویل سازمان بنادر و دریانوردی شد.
توقیف این نفتکش انگلیسی در آبهای ایران با واکنشهای بسیاری همراه بوده است، اگرچه متحدان اروپایی انگلیس در زمان توقیف غیرقانونی کشتی حامل سوخت ایرانی گریس1 توسط انگلیس، سکوت اختیار کردند.
همچنین جرمی هانت، وزیر امور خارجه انگلیس روز گذشته اعلام کرد که با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان دراینباره گفتوگو کرده است. وی گفت: در گفتوگو با وزیر خارجه ظریف یأس خود را از اینکه (او) یکشنبه گذشته به من اطمینان داد که ایران خواهان کاهش تنشهاست اما اکنون برخلاف آن عمل کرده است، ابراز کردم.
هانت افزود: اگر به دنبال راهحل هستیم، باید دست به عمل بزنیم، نه حرف. کشتیرانی انگلیس باید مورد محافظت قرار گیرد و چنین نیز خواهد شد.
وزارت امور خارجه ایران نیز اعلام کرد: وزیر امور خارجه انگلستان در تماسی تلفنی با وزیر امور خارجه کشورمان که در کاراکاس حضور دارد، درخصوص آخرین تحولات مربوط به توقیف کشتیها گفتوگو کرد.
در این گفتوگو ظریف یادآور شد که برخلاف اقدام غیرقانونی انگلیس در توقیف کشتی حامل نفت ایران، اقدام جمهوری اسلامی بر اساس درخواست سازمان بنادر و کشتیرانی ایران و با توجه به تخلف کشتی انگلیسی از مقررات صورت گرفته است و باید از مجاری حقوقی و قانونی پیگیری
شود.
تحلیل خبر
متأسفانه دنیای امروز، دنیای زور و قلدری شده است. انگلستان، نفتکش ایران را به بهانه واهی توقیف میکند، ترامپ توافقنامه بینالمللی برجام را لغو میکند، گروههای مختلف نظامی و شبهنظامی، سوریه را جولانگاه قدرتنمایی خود میکنند، عربستان به یمن حمله میکند و مردم را به خاک و خون میکشاند و... اگر این تجاوزات و اعمال خلاف قوانین بینالمللی در 200 – 300 سال پیش رخ میداد تا اندازهای قابلانتظار بود چراکه هیچکدام ادعای دمکراسی، حقوق بشر، حاکمیت قوانین و... را نداشتند اما امروز که جامعه جهانی تصمیم گرفته است که طرح نویی دراندازد و بهجای استعمار کهن و نظامی به علم و قانون و دمکراسی و حقوق بشر و نهادهای بینالمللی احترام بگذارد و همه تابع این ارزشهای جهانی باشند، چرا بهیکباره همهچیز نادیده گرفته میشود و دوباره «زور و قلدری» حرف اول را در جهان میزند؟ تحت هیچ عنوان نمیخواهیم به حمایت کورکورانه یا مخالفت متعصبانه از این کشور و آن کشور بپردازیم بلکه میخواهیم به قول مولانا بگوییم: «خون به خون شستن محال آمد محال» نباید با روش اشتباه، اشتباه طرف مقابل را یادآور شد.
امروز اگر کشوری قانونگریز است، تروریستپرور است، حرکتهای ضد جهانی دارد، تجاوزگر است و...
فقط و فقط باید با دادگاههای بینالمللی و روشهای صلحآمیز، محکوم شود و این روش باید اینقدر جا بیفتد که یک کشور کوچک بتواند از یک ابرقدرت شکایت کند و نتیجه رأی عادلانه را ببیند و همچنین یک کشور ابرقدرت نیز برای خود سبک و کوچک نبیند که علیه کشورهای کوچک به شکایت قانونی روی بیاورد. بههرحال دنیا باید یا رومی روم باشد یا زنگی زنگ؛ برای حل اختلافات یا به «خشونت زمان قدیم» متوسل شود یا به «قانونمداری عصر مدرن» و هیچ استثنایی برای هیچ کشوری در این راستا قائل نباشد تا آرامش جایگزین تنش شود.