رئیس سازمان محیطزیست گفت: آلودگی هوا سالانه ۳۰ هزار نفر کشته بر جای میگذارد، درحالیکه تصادفات جادهای حدود ۱۶ هزار نفر تلفات دارد.
به گزارش ایلنا، عیسی کلانتری، معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در بیست و یکمین همایش ملی صنعت و خدمات سبز که صبح امروز در سالن همایشهای سازمان حفاظت محیطزیست برگزار شد، گفت: آلودگی هوا سالانه ۳۰ هزار نفر کشته بر جای میگذارد، درحالیکه تصادفات جادهای حدود ۱۶ هزار نفر تلفات دارد؛ یعنی آلایندگی هوا بهخصوص در کلانشهرها در کشور ما دو برابر حوادث جادهای تلفات دارد که اینهمه به آن اهمیت میدهیم.
کلانتری تأکید کرد: پس حفظ محیطزیست چه بخواهیم و چه نخواهیم اجتنابناپذیر است. چه دولتها بخواهند و چه نه باید محیطزیست را در اولویتهای اصلی خود قرار دهند. دولت دوم روحانی هزینههای هنگفتی برای محیطزیست انجام داده است.
کلانتری بیان کرد: امروز حفاظت از محیطزیست در کشور ما اجباری است و کارخانهداری هم که قبلاً فکر میکرد توجه به محیطزیست یک رفتار فانتزی است، امروز اینطور نیست بهخصوص با افزایش آگاهی مردم از حقوق اجتماعی خود که محیطزیست را نیز از حقوق شهروندی خود تلقی میکنند.
وی ادامه داد: یکی از پایههای توسعه پایدار حفظ حقوق نسلهای بعد است که در طول ۷ هزار سال تمدن ما متأسفانه نسل حاضر در حفاظت از حقوق نسلهای بعد نسبت به همه این دوران بیتوجهترین بوده است. نیازهای وضع موجود ما روزبهروز افزایش پیداکرده و فشار بر منابع چندین برابر شده است.
رئیس سازمان محیطزیست گفت: امروز شاهدیم که سالانه ۵۰ تا ۶۰ هزار هکتار از جنگلهای زاگرس ما خشک میشود. فشار بر طبیعت در چهل سال گذشته یکی از نتایجش این بوده که جنگلها به علت فرسایش خاک و فشار بر منابع آبی ضعیف و ضعیفتر شده و امروز بیماری بر آنها غالب شده است. رئیس سازمان محیطزیست یادآور شد: قرار بود ۷۰ هزار کامیون نوسازی شود، قرار بود کل اتوبوسها و مینیبوسهای ما تا پایان دولت یازدهم نوسازی شود، قرار بود موتورسیکلت برقی تولید کنیم و موتورسیکلتهای کاربراتوری ظرف ۱۰ سال حذف شوند. این کارها سالی ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری میخواست اما الان کل درآمد دولت صرف واردات کالاهای اساسی میشود. اولویت اول ما الان تأمین کالای اساسی در شرایط تحریم است. بااینهمه فشار بیشازحد بر منابع آبی، تولیدات ما حدود ۳۵ میلیارد دلار در بخش کشاورزی است.
وی هشدار داد: بعد از روسیه ما بالاترین شدت انرژی را در جهان داریم. این افتخار نیست که ما روزانه ۹۰ میلیون لیتر بنزین مصرف میکنیم. کشور همسایه که تولید ناخالص داخلی آن ۱.۵ برابر ما و جمعیتش هماندازه ایران است مصرف روزانهاش کمتر از یکپنجم
ماست.
تحلیل خبر
آلودگی هوا قاتل بیسروصدایی است و توجه هیچکس را به خود جلب نمیکند به همین سبب، قاتل بودن آن را جدی نمیگیریم. اصولاً انسانها به اثرات آنی و ناگهانی پدیدههای خطرناک توجه بیشتر دارند و احساس خطر میکنند و لذا عناصر و عواملی که بهتدریج آنها را نابود میکند در مرکز توجه خود قرار نمیدهند. مقایسهای که رئیس سازمان محیطزیست کشور بین تلفات ناشی از آلودگی هوا با تلفات ناشی از تصادفات جادهای کرده، به خاطر «همین هشدار» است. تصادف جادهای چون ناگهانی و آنی رخ میدهد و مصدومان و کشته شدگان را بلافاصله مشاهده میکنیم آن را مهم قلمداد کرده و اظهار تأسف و نگرانی میکنیم ولی افرادی که در اثر آلودگی هوا میمیرند یا به انواع بیماریها و حتی سرطانها دچار میشوند، گر چه آمار آن چند برابر مرگومیر تصادفات جادهای است، خیلی به چشممان نمیآید و هیچکس نمیگوید فلان فرد به خاطر آلودگی هوا طی چند سال، مُرد! آلودگی هوا، به قول عیسی کلانتری، سالانه ۳۰ هزار کشته میدهد درحالیکه تصادفات جادهای حدود ۱۶ هزار نفر تلفات دارد، آیا این آمار از این لحظه تا فردا و فرداها برای مردم و مسئولان حساسیتی را ایجاد میکند که راهحلی را برای آن
بیابند؟
اینقدر که گرانی بنزین برای مردم مهم است آلودگی هوا و مرگ و بیماریهای ناشی از آن برایشان مهم نیست و لذا عکسالعملی در قبال آن از خود نشان نمیدهند. بهیقین هرکدام از ما به دلیل آلودگی هوا دچار کاهش عمر، کاهش سلامتی، تشدید بیماری و... شدهایم ولی حتی به آن فکر هم نمیکنیم تا جایی که زمینگیر شویم. این طبلی است که صدایش را آینده خواهیم شنید! خدا رحم کند.