یک متخصص بهداشت حرفهای و ایمنی کار با بیان اینکه به طور تقریبی سالانه حدود هزار نفر در اثر حوادث ناشی از کار در ایران فوت میکنند، گفت: کاربرد دانش ایمنی در مدیریت و مهندسی فضای زندگی و کار سبب پیشگیری و کاهش حوادث میشود.
مصطفی پویاکیان عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت و ایمنی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه بیست سال پیش در سال ۱۳۷۹ روز ۷ مهرماه به نام روز ملی ایمنی و آتشنشانی نامگذاری شد، عنوان کرد: نامگذاری این روز به منظور پاسداشت شهادت جمعی از آتشنشانان برای مهار آتشسوزی پالایشگاه آبادان در ابتدای شروع جنگ تحمیلی و با هدف ترویج ایمنی و پیشگیری از حوادث بوده است.
وی با بیان اینکه هر ساله حوادث زیادی در کشور روی داده و سبب مرگ، جراحت و معلولیت افراد زیادی میشود، اظهار کرد: علاوه بر این از دست رفتن تجهیزات، ساختمانها، مواد و محصولات خسارات مادی زیادی نیز بر جامعه وارد میکند.
پویاکیان با بیان اینکه کشور ما از جمله کشورهایی است که به دلیل نرخ بالای حوادث شغلی، ترافیکی، خانگی و صنعتی نیازمند بهرهمندی هرچه بیشتر از دانش ایمنی است، با اشاره به تاریخچه ورود این رشته به کشور، تصریح کرد: دانش ایمنی در دنیا به عنوان یک دانش رسمی و دانشگاهی از اوایل قرن بیستم شکل گرفت و همزمان با پیشرفت تکنولوژی و صنایع توسعه پیدا کرد.
وی ادامه داد: همچنین ورود رسمی دانش ایمنی به ایران با راهاندازی رشته بهداشت صنعتی در سال ۱۳۵۱ و تأسیس مدرسه عالی حفاظت و بهداشت کار در ایران که اکنون هر دو جزئی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستند، روی داد. در همین راستا دانشآموختگان این مراکز در رشتههای مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار و نیز کاردان فنی صنایع در طول سالیان گذشته نقش مهمی در ایمنسازی محیط کار و زندگی در برهههای تاریخی کشور مانند جنگ تحمیلی ایفا کردهاند.
تحلیل خبر
یکی از معضلات بسیار خطرناک و آسیبزا که جامعه ما با آن مواجه است، نبود و یا کمبود سواد و فرهنگ ایمنی است، چراکه شمار بالایی از هموطنان ما هرروزه بهخاطر ندانستن و یا عدم رعایت نکات و اصول ایمنی جان خود را از دست میدهند و همچنین نابودی سرمایههای قابلتوجه مادی و معنوی را در سطح کشور رقم میزنند.
چه بسیار از آشپزخانهها در منازل، با وجود یک کپسول آتشنشانی میتوانستند از آتشسوزی مهیب در امان بمانند و چه تعداد از افرادی که نصب یک ترمز ساده و ارزان ویژه پلهها، از مرگ دردناک و تلخ آنان جلوگیری میکرد.
بدون تردید چنانچه سازمانهای آتشنشانی اقدام به آموزش نکات ایمنی به واحدهای مسکونی، تجاری، اداری و ... میکردند، هم از حجم کارهای سنگینی که بهدوش میکشند، کاسته و هم هزینهکردها در این زمینه کم میشد و بسیاری از سرمایههای اجتماعی، مالی و ... را از دست نمیدادیم.
همانگونه که ارتقای سطح سواد بهداشتی میتواند، میزان سلامتی جامعه را افزایش دهد، به همان نسبت ارائه دانش ایمنی نیز میتواند از حوادث ناگوار و غیرقابلجبران بکاهد و به اماکن مختلف ایمنی و آسودگی اهدا کند.
ای کاش رسانهها بهویژه رسانه ملی ما در این زمینه کمکاری را کنار میگذاشتند و با آموزشهای لازم، خانهها و ادارهها و فروشگاهها و تعمیرگاهها و ... را ایمنی میبخشیدند و از اثرگذاریهای معجزهآسای این کار لذت میبردند و احساس انجام تکلیف و عمل به رسالت خود، به آنها آرامش درونی هدیه میداد.