مدیرکل دفتر امور بازرگانی وزارت صمت اظهار داشت: برای جلوگیری از افزایش قیمت آرد به عنوان ماده اولیه نان و با توجه به اینکه قیمت گندم افزایش پیدا کرده است منابع ریالی روی یارانه آرد از طرف سازمان برنامه و بودجه پیشبینی میشود تا افزایش قیمت گندم را جبران کند.
صدیف بیکزاده در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در پاسخ به سؤالی در مورد احتمال افزایش قیمت نان تصریح کرد: دولت تصمیمی برای اصلاح و قیمت نان نگرفته است اگر قرار باشد در این مورد تصمیمگیری شود موضوع از طریق کارگروه ساماندهی گندم، آرد و نان کشور اعلام و برای اجرا به استانداران سراسر کشور به عنوان روسای کارگروه تنظیم بازار استان در این مورد اطلاعرسانی میکنند اما فعلاً هیچ برنامهای در این مورد در دستور کار نیست.
وی همچنین با اشاره به افزایش قیمت گندم گفت: برای جلوگیری از افزایش قیمت آرد به عنوان ماده اولیه نان و با توجه به اینکه قیمت گندم افزایش پیدا کرده است منابع ریالی روی یارانه آرد از طرف سازمان برنامه و بودجه پیشبینی میشود تا افزایش قیمت گندم را جبران کند.
کل زنجیره واردات دانههای روغنی به وزارت کشاورزی سپرده شد
مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صمت با اعلام خبر تغییرات در مدیریت واردات دانههای روغنی اظهار کرد: ثبت سفارش و اولویت تخصیص و تأمین ارز برای دانههای روغنی که از ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده میکنند تا پایان سال ۱۳۹۹ با وزارت صمت بود. واردکنندگان دانههای روغنی در وزارت صمت ثبت سفارش نام انجام میدادند و پس از تأیید میتوانستند واردات خود را انجام دهند. با تصمیم ستاد اقتصادی دولت کل این فرایند از صفر تا صد به وزارت جهاد کشاورزی سپرده شد. وی افزود: وضعیت دانههای روغنی نیز مانند نهادههای دامی همچون جو، ذرت و کنجاله میشود، بطوریکه در سال ۱۴۰۰ ثبت سفارش، تعیین اولویت تخصیص و تأمین ارز و غیره برای دانههای روغنی به عهده وزارت جهاد کشاورزی خواهد بود.
تحلیل خبر
از قدیم الایام واژه «بخور و نمیر» در فرهنگ ما رایح بوده که تقریباً معادل همان عبارت «قوت لایموت» عربی است یعنی مقدار خوراکی اندکی که انسان را از مرگ نجات میدهد. اولین و مشهورترین ماده غذایی که مصداق «بخور و نمیر و قوت لایموت» است همان «لقمه نانی» است که اگر هیچ ماده غذایی دیگر نباشد و یکی دو لقمه از آن نصیب انسان شود میتواند او را زنده نگه دارد. البته آن زندگی که اگر بدین نحو ادامه یابد، درحد نفس کشیدن است و تا مرگ تنها چند قدم فاصله دارد و اما به قیمت موادغذایی اطراف خودمان نگاه کنیم؛لبنیات، سبزیجات،
میوهجات، انواع گوشتها، انواع مغزها و ... طی چند سال گذشته از 100 درصد تا 700-800 درصد افزایش قیمت داشتهاند و با هر پله پرش، برخی از آنها از دسترس طبقه ضعیف و متوسط خارج شده و مردم مجبور بودهاند که با ماده غذایی ارزانتر و کم کیفیتتر دیگر، آن را جبران و جایگزین کنند.
بسیاری از مردم مدتهاست که توان خرید گوشت گوسفند و گوساله، گوشت مرغ و ماهی و بخشی از میوه جات، لبنیات، سبزیجات و ... را ندارند و فعلاً ارزانترین ماده غذایی که با چند مرتبه افزایش قیمت، باز ارزانتر از بقیه است و مردم آن را جایگزین برنج و اقلام فوق کردهاند، «نان» است. اگر قرار باشد مدتی دیگر این نان بخور و نمیر و قوت غالب ضعفا و محرومین نیز در گردونه افزایش مجدد قیمتها قرار گیرد، به خط پایان قوت لایموت میرسیم؛ یعنی کوچه بن بست موادغذایی بسیار ابتدایی و دم دستی.
چه این دولت و چه دولتهای بعدی باید تلاش کنند تا حداقل این یکی را از مردم نگیرند چون پایینتر از آن «گرسنگی مطلق» است و چیزی برای خوردن و ادامه زندگی باقی نمیماند. هرچند «نان تنها» نمیتواند جای انواع پروتئینها، ویتامینها، چربیها و ...را بگیرد و با کمبود آنها دهها بیماری سراغ انسان میآید ولی چکار میتوان کرد بحث بر سر «بخور و نمیر»است.