وزیر اقتصاد گفت: افزایش نرخ دلار در بازار آزاد ارتباطی با نرخ دلار در نیما ندارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، عبدالناصر همتی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤال ایلنا درباره اثرگذاری افزایش نرخ ارز نیمایی بر روی نرخ ارز بازار آزاد و اینکه دلار در سامانه نیما به دستور همتی در حال افزایش قیمت است، گفت: افزایش نرخ دلار بازار آزاد ارتباطی به نیما ندارد و اگر نرخ ارز در نیما هم افزایش پیدا نمیکرد، نرخ دلار در بازار آزاد افزایش پیدا میکرد.
وزیر اقتصاد تاکید کرد: این اظهارات از سوی کسانی مطرح میشود که مخالف حذف رانت ارزی هستند.
وی گفت: تجربه نشان میدهد که اختلاف نرخ ارز تنها منجر به رانت و حتی فشارهای تورمی و سفته بازی میشود و به تدریج جمعآوری خواهد شد.
وزیر اقتصاد در پاسخ به این سؤال ایلنا که گفته میشود که دلار ۷۰ هزار تومانی حاصل دستور شما برای افزایش نرخ نیما است، تاکید کرد: این اظهارات کاملاً اشتباه است و فقط برای نگهداشتن فاصله رانت این حرفها زده میشود. همه میدانیم شرایط نیمه جنگی ایران و انتظارات تورمی باعث افزایش نرخ ارز در بازار شده است و ربطی به نیما ندارد چرا که ماه اول که نیما در حال افزایش قیمت بود نرخ ارز در بازار آزاد کاهشی بود.
همتی با بیان اینکه ایجاد ارز تک نرخی نیاز به یکسری لوازم دارد، افزود: شرایط تحریمی باعث شده که از ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی و دارو و تجهیزات پزشکی استفاده کنیم و این ارز ترجیحی همچنان ادامه خواهد داشت اما بقیه باید حتماً تک نرخی شود و اختلاف نرخ ارز معنایی ندارد.
همتی در پاسخ به سؤال دیگر ایلنا درباره پیگیری دولت برای پیوستن به FATF و اینکه مجمع تشخیص مصلحت چه تصمیمی برای FATF میگیرد، گفت: مسئول سازمانی FATF وزارت اقتصاد است و ما براساس رهنمود رئیسجمهور موضوع را در دست پیگیری داریم و براساس منافع ملی، موضوع را پیش خواهیم برد و از طریق مبادی قانونی موضوع را حل میکنیم.
وزیر اقتصاد همچنین درباره وضعیت بانکها و مؤسسات ناتراز اظهار داشت: بانکهای ناتراز دو گروه هستند گروه اول بانک دولتی است که پیگیری آن برای افزایش سرمایه و پرداخت بدهیهای دولت به این بانکها بر عهده وزارت اقتصاد است. اما پیگیری درباره ناترازی بانکهای بخش خصوصی بر عهده بانک مرکزی است.
همتی تاکید کرد: فعلاً برای هیچ بانکی عملیات گریز اجرا نمیشود.
وی درباره احتمال حذف سامانه نان در وزارت اقتصاد ادامه داد: سامانه و ستاد نان حُسنها و اشکالاتی داشت و پس از اتمام بررسیها در این باره تصمیم میگیریم.وزیر اقتصاد با اشاره به بودجه ۱۴۰۴ اظهار داشت: آنهایی که میگویند بودجه استقراضی است بروند به بودجهای که امسال خودشان نوشتهاند را ببینند که ۸۵۰ هزار میلیارد تومان کسری دارد. مهمترین شاخص بودجه امسال شفافیت و جامعیت آن است. باید توجه داشت که درآمدهای کشور کاهش یافته و تمام این درآمد را نمیتوان از محل فشار مالیاتی به دست بیاوریم اما تمهیداتی شده که بودجه متعادلی داشته باشیم.
تحلیل خبر
جنگ برای هیچ کشوری، کلید نجات نیست
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
کشوری که به علت شرایط نیمه جنگی، با گرانی دلار مواجه شده و اقتصادش سریع تحت تأثیر قرار میگیرد، باید با برنامهریزی دقیق، سعی کند شرایط نیمه جنگی را از خود دور کند چرا که دشمنان، چنین شرایطی را برای کشور ما میپسندند تا همیشه با التهاب اقتصادی وعدم ثبات مواجه باشیم.
اسراییل و قدرتهای غربی، چون آشنایی کامل با شرایط بحرانی اقتصاد ما دارند، تلاش میکنند تا از همین شکاف وارد شوند و شرایط اقتصادی را برای ملت و دولت، سختتر کنند.
حال در این وضعیت و با تأثیرپذیری فوری اقتصاد ما از شرایط نیمه جنگی و جنگی، چه باید کرد؟ چه راهی باید رفت تا به نفع مردم و کشور ما تمام شود؟ بدون شک هیچ کشوری مایل نیست وارد جنگ شود چرا که هزینههای جنگ، کمرشکن است. برای کشوری که اقتصاد ضعیف دارد، این هزینهها کمرشکنتر و خطرناکتر است. همه سیاستمداران جهان میدانند که خسارتهای جنگ بیشتر از منافع آن است. حتی برای کشورهای قدرتمند و ثروتمند نیز مسلم و واضح است که جنگ، کلید نجات نیست و لذا تا حد ممکن باید از آن اجتناب کرد. همه کشورهایی که در طول تاریخ، از طریق جنگ، جهانگشایی کرده و کشورهایی را ضمیمه خاک خود کردند، نهایتاً مجبور به ترک این شیوه و بازگشت به نقطه اول شدند. مسیر جنگ کاملاً روشن است و عاقبت خیر و خوبی ندارد.
امید است دشمنان ایران نتوانند جنگی را بر ما تحمیل کنند و ما نیز با عقل و درایت در دام جنگافروزی آنها نیفتیم.