معاون اول رئیسجمهور خطاب به ولیعهد عربستان، گفت: در ماههای اخیر، مسیر جدیدی برای توسعه و گسترش ارتباط و تعامل دو کشور گشوده شده است که این راه، مسیری برگشتناپذیر است.
به گزارش ایرنا، معاون اول رئیس جمهور که برای حضور و سخنرانی در اجلاس اضطراری سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب با موضوع همصدایی در محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی، به ریاض سفر کرده بود، شامگاه دوشنبه، در دیداری دو جانبه با محمد بن سلمان، به بررسی اقدامات صورت گرفته برای تعمیق روابط حسنه دو کشور و راهکارهای توقف تجاوزات وحشیانه رژیم اشغالگر و امدادرسانی به مردم فلسطین و لبنان پرداختند.
در این دیدار، ابتدا معاون اول رئیسجمهور که به گرمی از سوی ولیعهد سعودی مورد استقبال قرار گرفته بود، با تشکر از میزبانی شایسته عربستان در نشست ریاض گفت: در ماههای اخیر، مسیر جدیدی برای توسعه و گسترش ارتباط و تعامل دو کشور گشوده شده است که این راه، مسیری برگشتناپذیر است.
وی افزود: تردیدی نیست که منافع این تعمیق روابط، تنها شامل ایران و عربستان سعودی نخواهد شد و مطمئناً با توجه به ویژگیها و تاثیرات دو کشور بزرگ بر منطقه و جهان اسلام، این اقدام باعث توسعه همکاریهای منطقهای و همبستگی هر چه بیشتر ملتهای اسلامی خواهد بود.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه این دیدار صمیمانه، ضمن ابلاغ سلام رئیسجمهور، از ولیعهد عربستان سعودی برای سفر به ایران دعوت کرد.
عارف افزود: توسعه روابط سیاسی دو کشور، در شرایط کنونی مسیر درست و صحیحی را دنبال میکند و امیدواریم که این رابطه خوب سیاسی، در زمینههای اقتصادی، فرهنگی، علمی و فناوری هم با جدیت از سوی طرفین دنبال شود.
وی گفت: اطمینان دارم برگزاری این دیدار در بالاترین سطح، گشایشهای جدی در روابط فیمابین دو کشور ایجاد خواهد کرد، چرا که ایران و عربستان، به عنوان دو عضو تاثیرگذار سازمان همکاریهای اسلامی، نقش مهمی در حل مشکلات گریبانگیر ملتهای اسلامی به ویژه در مسئله فلسطین و لبنان خواهند داشت.
معاون اول رئیسجمهور افزود: کشورهای منطقه باید با اتخاذ موضع واحد و قاطع و انجام اقدامات هماهنگ، مانع تداوم نسل کشی در غزه و گسترش تجاوزگری رژیم صهیونیستی در منطقه شوند.
عارف اضافه کرد: رابطه جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی را ضرورتی مهم برای توسعه ثبات و امنیت در منطقه میدانیم و خرسندیم که در چارچوب سیاست راهبردی جمهوری اسلامی ایران در توسعه روابط با همسایگان و نیز با تدابیر مقامات عالی سعودی، روابط دو کشور نه تنها از سرگرفته شده، بلکه با سرعت در حال توسعه است.
وی افزود: اگرچه دشمنانی مانند اسرائیل و حامیانش، ممکن است از رابطه حسنه ایران وعربستان ناخرسند بوده و در مسیر آن سنگاندازی کنند، اما این ارتباط را برای مردم دو کشور و همچنین منطقه و جهان اسلام مهم و ضروری میدانیم و به توسعه همکاریهای نزدیک و حداکثری چشم امید دوختهایم.معاون اول رئیسجمهور گفت: موقعیت جغرافیایی ایران، بهترین فرصت را برای ترانزیت و انتقال کالا از خلیج فارس به شمال ایران فراهم میآورد و همانگونه که در ملاقات وزرای خارجه دو کشور در نیویورک توافق شد اکنون زمان آن فرارسیده است تا گسترش «همکاریهای اقتصادی» فیمابین در دستور کار قرار گیرد.
عارف افزود: معتقدیم رشد روابط متقابل، منجر به نزدیکتر شدن کشورها به یکدیگر و در نهایت زمینهساز دستیابی به صلح و ثبات در منطقه خواهد بود و امیدواریم که موانع پیش روی همکاریهای اقتصادی و تجاری، با تدابیر مسئولان دو کشور برطرف شود.
وی با قدردانی از مواضع محمد بن سلمان در نشست ریاض در محکومیت حمله اسرائیل به ایران، با اشاره به جنایات اسرائیل در به شهادت رساندن سرداران حزبالله و حماس گفت: تجاوزات وحشیانه رژیم صهیونیستی، هزینههای انسانی فراوانی را به مردم منطقه تحمیل کرده است ولی خوشحالیم که علیرغم وحشی گریهای صورت گرفته از سوی رژیم اشغالگر، موقعیت جنبش حماس و حزبالله هرگز تضعیف نشده است.
معاون اول رئیسجمهور افزود: اعتقاد داریم که اگر دنیای اسلام به صورت امت واحده عمل میکردند، هیچگاه اسرائیل، جرأت این وحشیگریها را نداشت و در شرایط کنونی نیز ما جنگ را به نفع منطقه نمیدانیم و هیچگاه هم شروع کننده جنگ نبوده و نخواهیم بود اما با قاطعیت از تمامیت ارضی کشورمان دفاع خواهیم کرد.
عارف اظهار کرد: در مسیر گسترش روابط، اگرهم اختلافنظرهایی بین دو کشور وجود داشته باشد، منطقیترین راه برای حل این اختلافات، مذاکره و گفتگو است و مسیری که با تدبیر دو کشور شروع شده و مبتنی بر منافع کشورهای اسلامی است، با قدرت ادامه خواهد یافت.
وی گفت: هدف اسرائیل، درگیر کردن کل منطقه در جنگی ویرانگر است اما همکاری نزدیک ایران و عربستان میتواند این نقشه را نقش برآب کند و دو کشور نقش مهمی در ثبات و صلح منطقه ایفا کنند.
پیشبینی بن سلمان برای روابط ایران و عربستان: ۲۰۲۵ در بالاترین سطح
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی نیز با قدردانی از مواضع حکیمانه معاون اول رئیس جمهور کشورمان، از تلاشهای وزیر امور خارجه ایران در جریان مذاکره با وزیر خارجه عربستان تشکر کرد.
ولیعهد عربستان سعودی در ادامه با اشاره به سخنان معاون اول رئیس جمهور مبنی بر برگشتناپذیر بودن روابط آغاز شده دو کشور گفت: نقطهای که امروز در گسترش و تعمیق رابطه با ایران، به آن رسیدهایم، مطلوب پادشاهی عربستان است.
محمد بن سلمان با تاکید بر ضرورت گسترش روابط و همکاریهای دو جانبه به ویژه در حوزه اقتصادی و فرهنگی گفت: حوادث و اتفاقات یک سال اخیر منطقه هیچگاه خلل و مانعی برای توسعه روابط فیمابین دو کشور نبوده و نخواهد بود و تردیدی ندارم که تا پایان سال ۲۰۲۵، روابط این دو کشور بزرگ منطقه در بالاترین سطح قرار خواهد گرفت.
ولیعهد عربستان افزود: ما از تجارب تاریخی درس میگیریم و از این تجربیات، برای ایجاد روابط مستحکمتر و طولانی بین دو کشور و تحکیم هر چه بیشتر آن استفاده خواهیم کرد.
محمد بن سلمان گفت: همانند ایران، ما نیز برای توسعه روابط خصوصاً در عرصه اقتصادی بسیار جدی و پیگیر هستیم.
ولیعهد عربستان سعودی که کشورش میزبانی نشست اضطراری کشورهای همکاری اسلامی و اتحادیه عرب را برعهده داشت در ادامه با محکومیت تجاوزگری رژیم صهیونیستی گفت: این رژیم به هیچ یک از موازین بینالمللی پایبند نیست و در این شرایط، برای اینکه منطقه در صلح و ثبات باشد باید تصمیمات حکیمانه و درستی اتخاذ کنیم.
وی در پایان این دیدار، با قدردانی از تدابیر حکیمانه جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با تحولات منطقه گفت: بههیچوجه اجازه نمیدهیم که از خاک و آسمان کشورمان در حمله به ایران استفاده شود.
تحلیل خبر
از «ایران هراسی» تا «ایران دوستی»
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
خردمندی اقتضا میکند که کشورهای جهان به ویژه کشورهای اسلامی و همسایگانمان را به سمتی سوق دهیم که به جای
«ترس از ایران» به «دوستی با ایران» بیندیشند.
شاید بعضی از کشورها که با کشور ما، تعارض منافع دارند تلاش کنند که کشورهای دیگر مخصوصاً کشورهای خاورمیانه و حاشیه خلیج فارس را از ما بترسانند و براساس همین ترس، آنها را وابستهتر به خود کنند تا سلاحهایشان بیشتر به فروش رود و پایگاههای نظامی را در آن کشورها برای خود تدارک دیده و یا پایگاههای خود را گسترش دهند اما عقل سلیم به ما میگوید نباید این کشورها را از خود بترسانیم و در دام کشورهای جنگ طلب و ایران هراس نیفتیم.
از زمانی که برخی باندهای داخلی از روی نادانی یا غرض به سفارت عربستان حمله کردند و آن فجایع را آفریدند تاکنون چه منفعتی از این اقدام مخرب، به کشور ما رسیده؟ نه فقط منفعتی نرسیده بلکه در این چند سال، خسارتها و زیانهای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و دینی برما تحمیل شده و دشمنان را به خشنودی و خوشحالی واداشته است.
اینک که بخش خردمند نظام، برای رفع این خسارت، به تجدید روابط دوستانه با عربستان سعودی روی آورده و مجدانه میخواهد این دو کشور بزرگ اسلامی را به دوستی و همگرایی منطقهای و جهانی سوق دهد باید مواظب حرکات ناپخته عوامل داخلی و دسیسههای بعضی کشورهای دیگر باشیم تا دو ملت ایران و عربستان آسیب نبینند و دوستی و روابط بین دو کشور تعمیق شود.
برای نیل به توسعه و پیشرفت کشور باید همواره از میان «خردمندی» و «بیخردی»، «خردمندی» را انتخاب کنیم و به قول شاعر:
آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است/ با دوستان «مروت» با دشمنان «مدارا»