وزیر صمت ضمن بیان اینکه باتوجهبه شرایط فعلی، افزایش نرخ گاز و برق منطقی نیست، ابراز امیدواری کرد که تا شهریورماه بخش عمدهای از کالاهای مانده در گمرک ترخیص شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، به نقل از اتاق بازرگانی ایران، محمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشست تخصصی فعالان اقتصادی و اعضای اتاق اصفهان با اشاره به اوضاع کنونی کشور اظهار کرد: جنگ ۱۲ روزه عزت ایران و ایرانی را در دنیا بالا برد و این موضوع را مدیون شهدا هستیم.
وی افزود: انسجام و تصمیمات بهموقع و صحیح فرمانده کل قوا باعث شد تا پاسخ قاطع و دندانشکنی به دشمن داده شود. معاونین ما نیز در این مدت، پذیرای کارخانهدارانی بودند که در جریان جنگ آسیب دیدند.
اتابک بیان کرد: اصناف، فروشگاههای زنجیرهای، نانواییها و تمام مردم تلاش خود را به کار گرفتند تا کشور به پیروزی برسد.
چکهای برگشتی تا سه ماه مانع دریافت تسهیلات نمیشوند
وزیر صمت تأکید کرد: ما باور داریم که دولت باید از تصدیگری فاصله بگیرد و تنها به سیاستگذاری بپردازد. راهحل بسیاری از مشکلات در بسته حمایتی وزارت صمت برای حفظ پایداری تولید گنجانده شده است.
وی ادامه داد: تاکنون یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن کالا از گمرکات کشور خارج شده و بسته حمایتی ۹۰ درصد به بسته ۱۰۰ درصد تبدیل شده است. همچنین ۵۰ درصد به اعتبارات تسهیلات افزوده شده و تصویب شده است که چکهای برگشتی تا سه ماه مانع دریافت تسهیلات نشوند.
وزیر صمت با اشاره به محدودیتهای ارزی گفت: سیاستهای ارزی نباید مانعی برای سیاستهای تجاری کشور باشند، بلکه باید اجازه داد سیاستهای تجاری آزادانه دنبال شوند.
اتابک افزود: بانک مرکزی باید تنها نرخ بازگشت ارز مربوط به مواد اولیه را مطالبه کند و باتوجهبه شرایط فعلی، افزایش نرخ گاز و برق منطقی نیست.
ترخیص بخش عمدهای از کالاهای مانده در گمرک تا شهریور
وی درباره نقش بخش خصوصی گفت: اگر قرار است کمیتهای در حوزه تصمیمگیری تشکیل شود، نباید صرفاً در انحصار وزارت صمت باشد؛ بلکه اتاق بازرگانی و فعالان بخش خصوصی نیز باید در آن نقش داشته باشند.
اتابک با اشاره به جایگاه اقتصادی استان اصفهان اظهار کرد: این استان بهعنوان چهارمین استان در ایجاد ارزش افزوده کشور، سهمی معادل ۵.۴ درصد دارد. هرچند صنعتیشدن مزایایی دارد؛ اما معایبی نیز دارد که باید با اقدامات زیستمحیطی نظیر افزایش فیلتراسیون و توسعه فضای سبز مدیریت شود.وی در پایان ابراز امیدواری کرد تا شهریورماه بخش عمدهای از کالاهای مانده در گمرک ترخیص شود.
تحلیل خبر
گرانی جدید، به مصلحت نیست
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
وزیر صمت گفته است: «با توجه به شرایط فعلی، افزایش نرخ گاز و برق منطقی نیست» البته نه فقط افزایش نرخ گاز و برق بلکه افزایش قیمت هیچ کالا و خدماتی حداقل به دو دلیل به مصلحت کشور نیست: یکی به جهت اینکه فشار بیش از این به مردم، نتیجه غیرقابل پیشبینی را دارد و عقلای کشور باید به بقیه مسئولان هشدار دهند که حداقل، زمانشناس باشند و شرایط روحی و جسمی مردم را درک کنند.
دیگر به این دلیل که کشور در شرایط غیرقابل پیشبینی بین جنگ و صلح قرار دارد و این شرایط، بسیار شکننده و خطرناک است. در این شرایط، جلب رضایت مردم، آنها را در مقابل مهاجمین، متحد و یکپارچه میکند و عدم رضایت آنها، شکاف داخلی پدید میآورد.
وزیر صمت عاقلانه به این دو خطر توجه کرده که اینگونه نظر داده است. باید مهمترین ویژگی مسئولان ردههای مختلف، عقلانیت سیاسی باشد. کسانی که عقل سیاسی داشته و زمانشناس هستند فرق «مصلحت» و «خلاف مصلحت» را میدانند و با دوراندیشی، پایان کار را مینگرند.
در جنگ 12 روزه اگر مردم همکاری و همراهی نمیکردند و حتی زندانیان سیاسی و مخالفان داخلی و خارج کشور به حمایت از وطن و علیه دشمن موضعگیری نمیکردند، معلوم نبود که چه میشد؟
حال که مردم این طور سنگ تمام گذاشتند حق آنها این نیست که به قول وزیر صمت با امواج گرانی و فشار اقتصادی مواجه شوند!
در شماره قبل روزنامه در خبرها آمده بود که بعد از جنگ 12 روزه، 40 درصد مراجعه به مراکز روان درمانی افزایش یافته است (به ویژه در تهران) حال در این شرایط بحران روانی و فشارهای عصبی، به قول وزیر صمت، کدام عقل و منطق مجوز میدهد که فشار گرانی مضاعف هم به مردم وارد شود؟ مردم پول مداوای بیماریهای روانی و جسمانی خود را ندارند چگونه میشود که تحتفشارهای گرانی جدیدِ نان و آب و برق و گاز و ... هم قرار گیرند؟!