رئیسجمهور با بیان اینکه رضایت مردم اصل است، گفت: باید مردم را آگاه کنیم که چه مداخلاتی باید در عرصه اقتصادی صورت گیرد و طبیعتاً نیاز به چه جراحیهایی هست که کشور از این وضعیت خارج شود.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، مسعود پزشکیان در جمع فعالان اقتصادی استان خراسان رضوی با اشاره به مطالبی که از سوی فعالان اقتصادی بیان شد، گفت: مشکلاتی که گفتید، ما بی تقصیر هستیم و وارث این اوضاع شدهایم، ما نهایت با کمک شما و مشارکت مردم پیش خواهیم رفت.
وی با بیان اینکه رضایت مردم اصل است، اظهار کرد: باید با مردم صحبت کرد و اگر مردم بدانند که مصلحت در چیست، قطعاً خواهند پذیرفت.
رئیسجمهور تاکید کرد: باید مردم را آگاه کنیم که چه مداخلاتی باید در عرصه اقتصادی صورت گیرد و طبیعتاً نیاز به چه جراحیهایی هست که کشور از این وضعیت خارج شود. قدم اول ما رضایت مردم است، وقتی خدمت درست ارائه دهیم و مردم این احساس را داشته باشند که حرفشان را میشنویم و دغدغه آنها را داریم، رضایت خواهند داشت.
پزشکیان افزود: هر مداخلهای که انجام میدهیم با مردم گفتگو میکنیم و مردم را با خود همراه خواهیم کرد و بعد آن را انجام میدهیم.
بنای ما حل مشکلات بر سر راه صنعت و تجارت است
وی با بیان اینکه اگر قرار است من دولت بمانم ابتدا باید تجارت و صنعت من رونق داشته باشد در غیراینصور ماندن من بی معناست، تاکید کرد: وظیفه دولتها این است که بستر را آماده کنند که تجار و تولیدکنندگان و صنعتگران بتوانند در امنیت کار خود را انجام دهند.
رئیسجمهور اضافه کرد: در مجلس یازدهم با برخی بزرگان روحانیون جلسهای داشتیم که از من پرسیدند نظرت درباره حکومت پارلمانی چیست؟ گفتم چرا حکومت اسلامی درست نمیکنید؟ حکومت پارلمانی که ساختارش چیز دیگری است و اگر راست میگویید حکومت اسلامی درست کنید. یک عده تعجب کردند؛ گفتم اگر راست میگویید طبق نامه امام علی (ع) به مالک اشتر عمل کنید. استانداری که امام علی (ع) انتخاب میکرد، اختیار دارد قاضی القضات، فرمانده لشکر، فرماندار که تعیین میکند، اختیارات دارند. افراد را استخدام میکنند، درآمد کسب میکنند و به دولت مرکزی پول میدهند.
به استانداران اختیارات لازم داده شود
پزشکیان خاطر نشان کرد: در گذشته هم اینگونه بود که دولتهای محلی و استانداریها به بالادستیها پول میدادند، حالا همه پول میخواهند. خُب قاعده را عوض کنیم؛ نمیگویم دقیقاً همان کار شود ولی باید از آن تمرکزگرایی که عدهای آن بالا نشستهاند و فکر میکنند عقل کل هستند و پاییندستیها هیچی درک نمیکنند، دست برداریم. من تا دیروز نماینده مجلس یک شهر بودم و خیلی وقتها حرفم را هم گوش نمیدادند. در شهر خودمان گفتیم یک گوشه را بدهید برایتان درست کنیم، میگفتند نه اول ایده و دستورالعمل بدهید!
وی گفت: میگفتم میخواهم در یک منطقه محروم برای مردم کار کنم ولی قبول نمیکردند. در یک شهر یک کارمند اجازه نمیداد من کار کنم، حالا شدهایم رئیسجمهور آیا من عوض شدهام؟ نه من همان آدم هستم. در همه شهرها آدمهای قدرتمندی که میتوانند جای من بنشینند، وجود دارد اما باید اختیار دهیم تا خودشان را نشان دهند، اگر این اتفاق بیفتد کشور درست میشود.
رئیسجمهور تاکید کرد: البته اختیار باید بر اساس قانون برنامه، چشم انداز و سیاستهای کلی باشد. اختیار بدون نقشه یعنی هرج و مرج؛ اول بدانیم قرار است چه جیزی را بسازیم، سپس به کسی که میخواهد مسئولیت بگیرد، اختیارات بدهیم.
پزشکیان یادآور شد: اوایل انقلاب میگفتیم حالا که رئیس شدهایم اجازه دهید هر کاری دلمان میخواهد انجام دهیم بعداً متوجه شدیم، به من اختیار نداده بودند که حاکمیت دانشگاه را بردارم و آن را تخریب کنم، بلکه رئیس دانشگاه شده بودم که آن را از نظر علمی و بهداشتی ارتقا دهم.
وی گفت: شما هیچ مدیری را برای کارخانهتان استخدام نمیکنید که به او اجازه دهید هر کاری خواست انجام دهد.
آماده کردن بستر برای بازرگانان و تجار را وظیفه خود میدانیم
رئیسجمهور با بیان اینکه آماده کردن بستر برای بازرگانان و تجار را وظیفه خود میدانیم، افزود: به وزارت خارجه و تجار کشورمان اعلام کردم که برنامهای آماده کنند تا درباره آن در سفر به کشورهای خارجی صحبت کنیم. با توجه به مرزهایی که داریم، اگر بتوانیم به درستی از این بسترها استفاده کنیم، میتوانیم رونق اقتصادی و اشتغال ایجاد کرده و بسیاری از مشکلاتمان را حل کنیم.
پزشکیان تصریح کرد: من باید بهعنوان رئیسجمهور در سفر به کشورهای مختلف، بستر را برای کار تجار آماده کنم؛ اگر بتوانم این کار را کنم، از سفرم نتیجه گرفتهام.
وی گفت: نتیجه دادن سفرها هم بدون همکاری دولت، مجلس، قوه قضائیه و نیروهای نظامی و امنیتی و همچنین نداشتن چشمانداز، میسر نیست؛ همه باید دید مشترکی درباره نوع تجارت، اقتصاد و صنعت داشته باشیم.
اجازه نمیدهیم اقشار آسیب پذیر زیر چرخ توسعه له شوند
رئیس جمهور با تاکید براینکه هر مداخلهای که میخواهیم کنیم باید حتماً اقشار آسیب پذیر را ببینیم و اجازه ندهیم زیر چرخهای توسعه له شوند، افزود: به هر شکلی که شده اجازه ندهیم مداخلات ما مردم را با بحران مواجه کند، این چیزی است که حتماً مراعات خواهیم کرد. تلاش میکنیم به هر قیمتی، هر کاری را انجام ندهیم. کاری را خواهیم کرد که عزت و اعتبار انسانها با کمک شما فعالان اقتصادی، مردم و نمایندگان مجلس در آن حفظ شود.
پزشکیان تاکید کرد: معتقدیم که وحدت و همدلی میتواند ما را به جایی برساند؛ اگر با هم باشیم، مشکلاتمان حل میشود. باور کنید دلمان میخواهد مشکلات شما را حل کنیم. از صمیم قلب میخواهیم این اتفاق بیفتد؛ به علم، کارشناسی، نخبگان و تولیدکنندگان و سرمایه داران معتقدیم و میگوییم اگر آنها وارد صحنه شوند، مشکلات حل میشود.
وی ضمن تشکر از مجلس برای رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی، تصریح کرد: با همدلی میتوان این مسیر را طی کرد. سیاست اصل قضیه است و باید به وسیله آن کشور را اداره کرد اما سیاسی بازی نکنیم. انشاءالله با کمک شما فعالان اقتصادی و مردم مشکلات را حل میکنیم. ما باید نگاهمان را اصلاح کنیم تا بتوانیم روند را در مسیر عدالت و انصاف قرار بدهیم.
رئیس جمهور اظهار کرد: مردم در شرق و غرب کشور در فقر زندگی میکنند، درحالی که همه منابع در آنجا وجود دارد. باید حق را در جامعه پیاده کنیم و با احترام به نخبگان، صنعتگران و تولیدکنندگان، دست به دست هم دهیم و موانع را از سر راه برداریم. قصد و اراده ما برداشتن موانع است؛ هرجا دستمان باز باشد و در اختیار ما باشد، مطمئن باشید این کار را خواهیم کرد و اختیارات را در استان تا جایی که ممکن باشد، واگذار خواهیم کرد.
تحلیل خبر
در جراحی اقتصادی سابق؛ آنچه بر مردم گذشت!
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
مردم از «جراحی اقتصادی» در زمان احمدینژاد خاطرات تلخی دارند. موقعی که احمدینژاد هنگام حذف یارانهها (یا سوبسیدهای آن زمان) گفت به جای افزایش 10 - 20 درصدی قیمتها در هر سال، بیاییم به یکباره یارانهها را برداریم و بخشی از درآمد حاصل از آن را به مردم و بقیه را به دولت بدهیم تا برای همیشه از شرّ افزایش قیمتها در هر سال، نجات یابیم، بعضیها باور کردند. البته وی گفت این نوعی جراحی اقتصادی است که امکان دارد تا اندازهای با درد همراه باشد ولی موقتی است و در عوض در آینده، اقتصادی با ثبات و با قیمتهای ثابت خواهیم داشت. اما متاسفانه آنچه بر مردم گذشت علاوه بر افزایش چند برابری قیمتها در سال جراحی اقتصادی! از آن زمان تاکنون نیز، به جای افزایش 10 درصدی با افزایش
300 – 400 درصدی قیمتها در هر سال مواجه بودهایم و هستیم و جراحی اقتصادی، برای مردم به جز زخمهای عمیق بر روح و جسمشان چیزی باقی نگذاشت. مردم هنوز از آن جراحی اقتصادی مینالند و دردهای سنگین را تحمل میکنند.
حال جناب پزشکیان که به نظر میرسد فرد صادقتری است باید همان جراحی اقتصادی تلخ را تکرار نکند چرا که دیگر رمقی برای مردم باقی نمانده و خیلیها زیر تیغ این جراحی دوام نخواهند آورد. دولت اگر میخواهد با یک جراحی اقتصادی دیگر، مشکلات خودش را حل کند باید بداند که مشکلات بعدی که برای مردم و کشور و حتی خود دولت درآینده، ایجاد خواهد شد به مراتب سختتر از مشکلات کنونی خواهد بود.
اینکه جناب پزشکیان گفتهاند در این جراحی اقتصادی همه اجزا و ارکان نظام با هم باشند، در زمان احمدینژاد هم همه ارکان نظام پشت آن جراحی اقتصادی بودند، ولی چه عاقبت خیری داشت؟
همچنین از اینکه مردم را در جریان این جراحی بگذارند، کفایت نمیکند بلکه باید برنامهای را طراحی و اجرا کنند که مردم، گرفتار دردهای جدید و فشارهای کمرشکن اقتصادی، به هر نامی، نشوند.