مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه حداقل ۱۰ درصد گاز تولیدی باید صادر شود، گفت: بازار گاز اروپا نیز حتماً در دستور کار صادرات کشور قرار دارد.
سعید توکلی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره اینکه باتوجه به روند تولید و مصرف گاز در ایران آیا امکان عمل به تعهدات صادراتی و تعریف بازار جدید خواهیم داشت؟ اظهار داشت: اولویت اول تأمین گاز کشور بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء است اما کلاً وقتی بخواهیم روی بخشی از تولید برنامهریزی بلندمدت و صادرات انجام دهیم، مکاتبه کرده و ارتباط برقرار میکنیم. قطعاً با وضعیتی که در پروژههای آتی و افزایش تولید در بخشهای مختلف داریم به سمت انعقاد قرارداد میرویم.
وی افزود: اگر میزان تولید متناسب با برنامه هفتم تنظیم شود و برای مدیریت مصرف هم از ظرفیتهای ساختارهای بهینهسازی استفاده شود حتماً جزء تعهدات در برنامه هفته توسعه تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه است و میتوانیم روی میزان صرفهجویی شده برای صادرت برنامهریزی کنیم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه حداقل ۱۰ درصد گاز تولیدی باید صادر شود، خاطرنشان کرد: بازار گاز اروپا نیز حتماً در دستور کار صادرات کشور قرار دارد.
وی گفت: برنامهریزی روی صادرات منوط بر این است که میزان مصرف داخلی متناسب با اسناد بالادستی بهرهوری انرژی باشد. هرقدر بهرهوری انرژی را بالا ببریم به همان میزان هم میتوانیم تولید را بالا ببریم، صادرات داشته باشیم و گاز نیروگاهها را تأمین کنیم.
توکلی بیان کرد: در هر حال بحث تجارت گاز صرفاً صادرات و تولید نیست، تجارت یعنی اینکه در جایگاهی قرار بگیریم که هم سواپ داشته باشیم و هم واردات و صادرات؛ یعنی مکانیزمهای مختلف انتقال در دستور کار باشد.
وی درباره عمل تعهدات صادراتی در شرایط کنونی مصرف گفت: ما در فصل زمستان مقداری از ظرفیتهای قراردادی عدول میکنیم زیرا اولویت مصرفکننده داخلی است ضمن اینکه عمل به تعهدات بر اساس قرارداد است یعنی طبق آنچه در مفاد قرارداد اعمال شده در برخی زمانها کمتر از میزان درج شده در قرارداد صادرات انجام میشود که البته هزینههای خود را دارد، یعنی در چارچوب قرارداد سعی کردیم به تعهداتمان عمل کنیم اما میزان متناسب با سقف قرارداد بستگی به مصرف داخلی دارد.
معاون وزیر نفت درباره صادرات به عراق و پرداخت بدهیهای گازی این کشور نیز تاکید کرد: ما طبق تعهدات گاز را به این کشور ارسال میکنیم، عراق نیز بخشی از بدهیها را پرداخت کرده و بخشی را نیز باید تلاش کنیم که وصول شود.
وی درباره تمدید قرارداد گازی با ترکیه نیز یادآور شد: ترکیه هنوز فرصت دارد و مذاکرات اولیه هم در حال انجام است.
تحلیل خبر
چرا تاکنون، گاز به اروپا صادر نکردهایم؟
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
برای کشوری مانند ایران که بعد از روسیه، بزرگترین ذخائر گازی جهان را دارد و از قِبَل آن میتواند درآمدهای ارزی کلانی را داشته و با آن درآمدهای عظیم، کشور میتوانست با رعایت شروطی، به رشد و توسعه برسد، چرا تاکنون جهت صادرات گاز به بازار اروپا که قویترین بازار جهان به لحاظ خرید گاز است اقدام نکرده است؟
سالهاست که بخش مهمی از درآمدهای ارزی روسیه با فروش گاز به اروپا تأمین میشود، چرا باید روسیه از این منابع عظیم درآمدی بهره برداری کند ولی کشور ما از آن محروم باشد؟ مانع کار در این راستا آیا اروپاست یا روسیه؟ نه فقط در یکی دو سال گذشته که روسیه به خاطر جنگ با اوکراین، گاز خود را بر روی اروپا قطع کرد بلکه قبل از آن هم، ما میتوانستیم جایگزین روسیه در صادرات گاز به اروپا باشیم. شاید برخی از هواداران روسیه بگویند در این صورت به ضرر روسیه میشد و روسیه چون دوست ماست باید منافع او را حفظ کنیم، در پاسخ میگوییم در عالم سیاست و اقتصاد، دوست و دشمن معنا ندارد بلکه فقط و فقط باید به فکر منافع ملی بود. مگر روسیه و چین به خاطر ما حاضرند روابط اقتصادی خود را با کشورهای دیگر قطع کنند؟
کشور ما سالهاست در شرایط سخت اقتصادی بسر میبرد و مردم زیرفشار تحریم و تورم، روزگار سختی را میگذرانند. چرا نباید از نعمت خدادادی گاز به نفع مردم و کشور استفاده کنیم؟
انشاءالله مسئولان کشور همانطور که مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفته، صدور گاز را به اروپا در برنامه خود قرار داده و آن را عملیاتی کنند.