سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس در جلسه شورای اطلاعرسانی فارس گفت: در عصر امروز که به عنوان عصر ارتباطات از آن یاد میشود، اطلاعرسانی مؤثر، صحیح و مسئولانه نیاز اساسی هر جامعهای است.
به گزارش روزنامه طلوع به نقل از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس حجتالله رضایی در جلسه شورای اطلاعرسانی فارس در شیراز با اشاره به نقش این شورا در شکلدهی به افکار عمومی و افزایش آگاهی جامعه افزود: این شورا میتواند با کمک به مدیریت صحیح اخبار و اطلاعات، به شفافسازی، انسجامبخشی و ارتقای سطح آگاهی جامعه کمک کند.
وی ادامه داد: در عصر امروز نمیتوان منکر نقش رسانهها در اشکال مختلف آن در شکلدهی افکار عمومی، فرهنگ جوامع و حتی سبک زندگی افراد شد و در این میان رسانههای نوظهور و نوپدید با کاستن از قلمرو قدرت دولتها، نظام ارزشی تمدن بشری را نیز به چالش کشیدهاند.
او اظهار کرد: هرچند رسانههای نوظهور کمک کردهاند که افراد در کوتاهترین زمان ممکن در جریان اخبار، رویدادها و اطلاعات قرار گیرند اما در این میان انتشار برخی اخبار کذب، جعلی و نادرست، خود تهدیدی علیه سلامت روان جامعه و شهروندان محسوب میشود که در چنین شرایطی مسئولیت متولیان امر که وظیفه آگاهی بخشی به شهروندان و ارتقای سواد رسانهای جامعه را بر عهده دارند سنگینتر و حساستر میشود.
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس، با اشاره به تاثیرگذاری میکروقدرت ها در عرصههای مختلف در جوامع گفت: میکروقدرت ها در حقیقت قدرتهای کوچک و نامحسوسی هستند که در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی به شکل غیرمستقیم و تدریجی عمل میکنند و میتوانند بر نگرشها، تصمیمگیریها و الگوهای رفتاری تأثیر بگذارند.
رضایی افزود: میکروقدرت ها در عرصه رسانه و شبکههای اجتماعی میتوانند افکار عمومی را بدون اعمال یک قدرت آشکار، به جهتی خاص سوق داده و بر آن اثر بگذارند.
وی ادامه داد: امروز میکرو قدرتها، رسانههای یک سویه را مقهور و مغلوب خویش کردهاند، چرا که عصر رسانههای دوسویه و تاثیرگذار است.
او اظهار کرد: موضوع دیگر اینکه در حالی که ما هنوز در موج سوم تمدن بشری یعنی موج فناوری اطلاعات به بلوغ نرسیدهایم در حال ورود به موج چهارم یعنی هوش مصنوعی هستیم و اگر زیرساختهای لازم برای ورود به این موج را فراهم نکنیم، قطعاً مغلوب خواهیم شد.
تحلیل خبر
اطلاعرسانی مسئولانه دوسویه چگونه محقق می شود؟
وحید جعفری زاده دانشجوی دکترای مهندسی کامپیوتر
از رسانهها به عنوان رکن چهارم دموکراسی نام برده می شود و در عصر جدید، قدرت رسانهای هم سنگ موارد استراتژیکی مانند منابع انرژی، منابع آبی و طبیعی و قدرت نظامی، جزو مزیتهای نسبی و فاکتورهای قدرت محسوب می شود.
رسانهها از یک سو وظیفه آگاهی بخشی و اطلاعرسانی را بر عهده دارند واز سوی دیگر به عنوان یکی از اهرمهای مؤثر در جامعه، بر هدایت و اعتلای افکار عمومی موثرند. اگرچه رسانهها قائم به ذات و فی نفسه به عنوان یک عامل محرک در جامعه نقش ایفا میکنند و بخش عمدهای از حرکتِ رو به جلوی جوامع منبعث از آثار و نقشآفرینی رسانههاست، اما در تعاریف علوم ارتباطات بر نقش رسانه به عنوان یک بستر برای شکلگیری ارتباط بین بخشهای مختلف جامعه (به عنوان پیام دهنده و پیام گیرنده) تاکید شده است. بنابراین مولدین پیام به عنوان تولید کننده اخبار و اطلاعات میتوانند با بهرهگیری درست و صحیح از پتانسیل رسانههای جمعی و عمومی هم منافع سازمانی و ارگانی خود را تامین کنند و هم در آگاهسازی و اطلاعرسانی صحیح به جامعه هدف مؤثر باشند. با توجه به شرایط و فضای حاکم بر رسانهها در کشور ما، بخشهای دولتی و حاکمیتی عمدهترین تولیدکنندگان پیام (اخبار) و عموم مردم گیرندگان پیام (مخاطبان اخبار) هستند.
وقتی سخن از ارتباط دو سویه در رسانهها گفته می شود، به این معنی نیست که آیا نوع و ماهیت رسانه ارتباط یک طرفه را فراهم میکند یا نه، بلکه مهم این است که یک رسانه چقدر بتواند ارتباط دو سویه بین مردم به عنوان مخاطبان اخبار و مسئولان به مثابه منابع اخبار را شکل دهد.
این که تصور شود رسانههایی مانند مطبوعات چاپی، رادیو، تلویزیون و دیگر رسانههای قدیمیتر و سنتیتر فاقد چنین ظرفیت و توانی هستند و رسانههای دیجیتال که امکان گرفتن بازخورد به صورت نظر و کامنت را دارند رسانههای
دو سویه هستند، تصوری کاملاً اشتباه است. اگر میبینیم که در کشور ما در طرف دوم ارتباط یعنی از مردم به سمت مسئولان، ضعف و نارسایی وجود دارد، به دلیل ماهیت رسانهها نیست، بلکه به این دلیل است که بسیاری از مسئولان و بخشهای دولتی به رسانهها نگاهی ابزاری و صرفاً یک طرفه دارند و ظرفیت رسانهها را فقط در رساندن پیامهای خود به مردم میخواهند و از ظرفیت بزرگتر و شاید مهمتر رسانهها غافلند!
نکته اساسی این است که رسانهها هم با رساندن پیامهای مردم، هم با نقد و بیان ایرادات و نقصانها میتوانند بازخوردهای بسیار مهمی را به مسئولان انتقال دهند و در تصمیم سازی برای آنها نقش ایفا کنند. بیتردید توان و ظرفیت
روابط عمومیها و واحدهای ارتباطات مردمی ادارات و ارگانها، محدود است و توان دریافت و پوشش کل جامعه هدف را ندارد، اینجاست که آنها با درک درست از نقش رسانهها و بهرهگیری از ظرفیت آنها میتوانند بازخورد اقدامات خود و خواستههای جامعه هدف را از طریق رسانهها دریافت کرده و رصد جامعتر و کاملتری بر حوزه تحت پوشش خود داشته باشند.