اطلاعیه شماره دو ستاد انتخابات رسانه ملی با اشاره به بایدها و نبایدهای آثار تبلیغاتی نامزدهای ریاست جمهوری منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ستاد انتخابات سازمان صداوسیما، ضوابط و چارچوبهای تولید برنامههای تبلیغات قانونی نامزدهای چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در رسانه ملی طی اطلاعیهای اعلام شد.
این ضوابط به شرح زیر است:
«مقدمه: براساس ماده ۶۵ قانون انتخابات ریاست جمهوری و برای فراهم کردن زمینه تبلیغی مناسب، هر یک از نامزدهای محترم فرصت دارند از امکانات صدا و سیما بهطور مساوی استفاده کنند که این برنامهها در سه بخش زیر است:
الف: برنامههای تولیدی رادیویی و تلویزیونی که سازمان صدا و سیما متولی تمام مراحل انجام آن است.
ب: مستندها و برنامههایی که نامزدهای محترم نسبت به تولید آن اقدام کرده و سازمان صدا و سیما پس از تأیید کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات نسبت به پخش آن اقدام میکند. لذا به منظور برخورداری یکسان نامزدهای انتخاباتی از این فرصت، ضوابط و چارچوبهای مصوب کمیسیون درباره تولید برنامههای قانونی به شرح زیر اعلام میشود.
الف) برخی موضوعات قابل طرح در برنامههای تولیدی نامزدها:
۱- بیان زندگینامه و سوابق کاری، تحصیلی، سیاسی و تشریح سوابق کاری و علمی
تبصره: برنامه انتخاباتی نباید حاوی انتساب عناوین علمی به نامزدی که موفق به احراز آنها نشده است، باشد. ملاک احراز انتساب عناوین علمی و مدارک تحصیلی نامزد گزارش و تأییدیه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا دانشگاه آزاد اسلامی یا شورای عالی حوزه علمیه قم است که به تأیید شورای نگهبان رسیده باشد.
۲- تبیین و تشریح برنامههای نامزد برای ریاست جمهوری و دولت چهاردهم در عرصههای مختلف حکمرانی اعم از سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در امور داخلی و بین المللی.
۳- تشریح اولویتهای کاری، موفقیتها، دستاوردها و افتخارات مختلف علمی، اجرایی، مدیریتی و خدمات در عرصههای مختلف حکمرانی
۴- معرفی مشاوران به منظور تشریح شیوههای اجرایی و توان مدیریتی
۵- موضوعات عام و تبیینی، همچون جایگاه و اهمیت ریاست جمهوری و نقش آن در نظام مردمسالاری دینی و ضرورت مشارکت و حضور گسترده مردم و نقش آنان در خنثی نمودن توطئههای دشمنان و تبیین ارزشها و دستاوردهای انقلاب اسلامی
ب) برنامههای تولیدی و زنده نامزدها نباید مشتمل بر موارد ذیل باشند:
۱- اظهارات مغایر با قانون اساسی و قانون انتخابات ریاست جمهوری و سایر قوانین کشور
۲- بیان مطالب مغایر با اصول و مصادیق سیاستهای اعلامی و مصرح مقام معظم رهبری در حوزههای داخلی و خارجی
۳- برنامهها یا وعدههای انتخاباتی فراتر از چارچوب قانون اساسی و حدود مقرر در سایر قوانین موضوعه.
۴- بیان اظهارات و برنامههای مغایر با اتحاد و همبستگی، منافع و امنیت ملی و تمامیت ارضی کشور
۵- تبلیغ رسانهها و فرق و جریانهای سیاسی و مذهبی غیرقانونی و نمادهای آنها به تشخیص مراجع ذیربط
۶- عدم رعایت معیارها و ضوابط پخش سازمان صدا و سیما
۷- بیان مطالب خلاف واقع، افترا، توهین و تخریب سایر نامزدها و اشخاص حقیقی یا حقوقی
۸- استفاده از تصاویر مشترک با امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری
۹- تحریف و دستکاری آمار، بیان آمار خلاف واقع و جعل اطلاعات درباره مسائل کشور
۱۰- تشویش اذهان عمومی و سیاه نمایی از وضع کشور و تضعیف ارزشها و دستاوردهای نظام اسلامی و بیان هرگونه مطلبی که موجب یأس، ناامیدی و کاهش مشارکت مردم در انتخابات باشد
۱۱- ایجاد تشکیک و تردید در سلامت و امنیت و قانونمندی انتخابات و مجریان و ناظران آن
۱۲- عدم رعایت ضوابط مقرر در ماده ۶۸ قانون انتخابات ریاست جمهوری
ج) الزامات ضبط و پخش برنامههای تولیدی
۱- چنانچه نامزدها در وقت مقرر برای ضبط برنامههای انتخاباتی خود به استودیوهای تعیین شده در صدا و سیما مراجعه نکنند، کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات و سازمان صداوسیما مسئولیتی برای پخش برنامهها نخواهد داشت.
۲- مستندهای رادیویی و تلویزیونی نامزدها باید در مهلت ۴۸ ساعت قبل از پخش به کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات تحویل داده شود، در غیر این صورت سازمان صداوسیما مسئولیتی برای پخش برنامهها ندارد و کمیسیون میتواند به تشخیص خود مجوز پخش یکی از برنامههای ضبط شده نامزدهای محترم در سقف مدت مستند را به جای آن صادر کند.
۳- با توجه به اختصاص دو مستند رادیویی و دو مستند تلویزیونی ۳۰ دقیقهای به هر نامزد، ساختار تولید مستندها الزاماً باید مستقل از هم باشد.
۴- عدم رعایت هر یک از موارد فوق و یا وجود موارد خلاف قانون و مقررات و عدم اصلاح آن توسط نامزد، مانع از پخش آن از رسانه ملی خواهد شد.
ضوابط شکلی و محتوایی تهیه این برنامهها در سایت ستاد انتخابات ریاست جمهوری رسانه ملی به آدرس entekhabat1403.iriborg.ir قابل مشاهده است.
تحلیل خبر
بداخلاقی و تخریب در انتخابات ریاست جمهوری از چه زمانی شروع شد؟
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
نسلی که همه کوران ها و مراحل مختلف بعد از پیروزی انقلاب را دیده و پشت سر گذاشته است، به خوبی میداند که در بین همه نامزدها و رقبای انتخابات ریاست جمهوری در دورههای متعدد، اولین فردی که بدون واهمه و ترس و برخلاف قانون و اخلاق در مناظرات تبلیغاتی، شروع به تخریب شخصیت رقبا و آسیب زدن به آبرو و حیثیت آنها کرد، چه کسی بود؟ چرا وی آنقدر آزادانه و بیملاحظه، نه فقط به هتک حیثیت کاندیداها، بلکه به تخریب افراد برجسته دیگر در برنامه سیمای جمهوری اسلامی مبادرت کرد و کسی کاری به وی نداشت و تحت تعقیب و سؤال و جواب قرار نگرفت و افرادی هم که مورد تخریب واقع شدند، فرصت دفاع از خود را در آن برنامه نیافتند. این بدعت قبح شکن، فقط به همان برنامه مناظرات ریاست جمهوری محدود نشد، بلکه به عنوان یک سنت سیئه، همچنان در متن و بطن جامعه ما، ساری و جاری است و همه افراد جامعه حتی مراجع تقلید و علما را هدف گرفته، به طوری که امروز هیچ فردی در هیچ جایگاهی از گردباد غبارآلود آن در امان نیست.
اگر آن زمان، آن فرد مجازات میشد، بلای تخریب به دورههای بعدی نمیرسید. امروز بعد از گذشت چندین سال از آن
واقعه تلخ، تازه از کاندیداهای ریاست جمهوری میخواهند که این رویه غلط را در پیش نگیرند. البته بداخلاقی، تخریب، اتهام زنی و ... نه تنها در هنگام تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، مذموم و ناپسند است بلکه در همه حالات و مراحل، نکوهیده و زشت است. ناگفته پیداست نقد عالمانه و کارشناسانه با ادبیات فاخر، حق همه کاندیداها و همه مردم است و هیچ فرد و گروهی نباید به بهانه تخریب و اتهام زنی، این حق سازنده و بالنده را از آنها بگیرد. بدون نقد و واکاوی عملکردها، مناظره معنا ندارد.