سه شنبه 17 مهر 1403 10/8/2024

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

سه شنبه 27 شهریور 1403 ، 16 : 18

کد خبر : 28176

از 0 نفر 0

از میان متولدین سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۳ که از ۴۰ سالگی عبور کرده‌اند

یک میلیون و ۲۰۰ هزار پسر و ۵۵۰ هزار دختر مجردند

یک میلیون و ۲۰۰ هزار پسر و ۵۵۰ هزار دختر مجردند

مراجعه‌کنندگان به مراکز همسرگزینی اکثراً متولد دهه ۶۰ هستند که غالباً ۷۰ درصد آنها دختر و ۳۰ درصد پسرند

پیش از تصویب قانون جوانی جمعیت و فعالیت رسمی مراکز همسان‌گزینی، واسطه‌گران ازدواج تنها براساس سنت و بدون توجه به پارامترهای شخصیتی، جوانان را به یکدیگر معرفی می‌کردند که اغلب سرانجام این گونه معرفی‌ها، به ازدواجی شبیه به هندوانه در بسته ختم می‌شد؛ با تصویب قانون اما، مراکز همسان‌گزینی به شکل ساماندهی شده‌ای پای کار آمدند تا براساس آن، آشنایی و ازدواج جوانان با یکدیگر به نحوی رقم بخورد که طرفین پیش از آشنایی، از فیلتر روانشناس عبور کنند تا از این طریق میزان ضریب خطا به حداقل برسد و سرانجامش به ازدواجی پایدار منجر شود.+ تحلیل خبر

پیش از تصویب قانون جوانی جمعیت و فعالیت رسمی مراکز همسان‌گزینی، واسطه‌گران ازدواج تنها براساس سنت و بدون توجه به پارامترهای شخصیتی، جوانان را به یکدیگر معرفی می‌کردند که اغلب سرانجام این گونه معرفی‌ها، به ازدواجی شبیه به هندوانه در بسته ختم می‌شد؛ با تصویب قانون اما، مراکز همسان‌گزینی به شکل ساماندهی شده‌ای پای کار آمدند تا براساس آن، آشنایی و ازدواج جوانان با یکدیگر به نحوی رقم بخورد که طرفین پیش از آشنایی، از فیلتر روانشناس عبور کنند تا از این طریق میزان ضریب خطا به حداقل برسد و سرانجامش به ازدواجی پایدار منجر شود.
به گزارش ایسنا، در این میان جوانانی هم بودند که مطابق معیارهایشان فرد مناسبی سر راه‌شان قرار نمی‌گرفت و به همین دلیل هم بعضاً ازدواج‌شان به تعویق می‌افتاد؛ برآورد وضعیت تجرد متولدین دهه شصت نیز گویای همین موضوع است که نشان می‌دهد که از میان متولدین سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۳ که از ۴۰ سالگی عبور کرده و مابقی آنها نیز در آستانه ورود به ۴۰ سالگی هستند، یک میلیون و ۲۰۰ هزار مرد و ۵۵۰ هزار زن، مجردند.
در همین راستا اما بررسی مرکز پژوهش‌های مجلس درخصوص عوامل افزایش سن ازدواج جوانان نشان می‌دهد که مهم‌ترین عامل فرهنگی در تأخیر در ازدواج جوانان، پیدا نکردن همسر مناسب است و شاید همین موضوع به دلیل کمرنگ شدن واسطه‌گران ازدواج باشد. از همین رو، با تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در سال ۱۴۰۰، برای ترویج و تسهیل در امر ازدواج، سازمان تبلیغات اسلامی مکلف شد تا از طریق مؤسسات فرهنگی، مساجد و روحانیون و دیگر ظرفیت‌های مردمی به توسعه فرهنگ واسطه‌گری در امر انتخاب همسر، با محوریت و مشارکت خانواده‌ها و رعایت موازین قانونی و شرعی بپردازد و وزارت ورزش و جوانان هم با تأیید سازمان تبلیغات اسلامی مجوز مراکز فعال در امر انتخاب همسر را صادر کند.
حال با گذشت سه سال از تصویب قانون، در حال حاضر ۱۷۴ مرکز همسان‌گزینی در سطح کشور فعالیت می‌کنند که طبق قانون تنها هدف فعالیت آنها پیگیری ازدواج دائم است.
متقاضیان معرفی مورد برای ازدواج باید چه مراحلی را طی کنند؟
دبیر شورای بررسی صلاحیت مراکز همسان‌گزینی سازمان تبلیغات اسلامی در ادامه با اشاره به نحوه پروسه ثبت درخواست برای معرفی مورد ازدواج، با بیان اینکه ۸۰ تا ۹۰ درصد پروسه در همه مراکز یکسان است، توضیح داد: در مرحله اول متقاضیان درخواست خود را به صورت آنلاین یا حضوری ثبت می‌کنند. پس از آن، فرد برای احراز هویت (هویت شخصی و ...) باید یکسری پرسشنامه را تکمیل کند که البته باتوجه به عدم اعمال وحدت رویه در همه مراکز، ۸۰ درصد محتوای سؤالات شامل سؤالات شخصی، خانوادگی، وضعیت شغلی و تحصیلی و اجتماعی و علاقه‌مندی‌ها و... مطرح شده هم برای دختران و هم برای پسران مشترک است. این ۲۰ درصد باقی‌مانده نیز به دلیل بافت فرهنگی و اجتماعی هر مرکز استان و شهرستان‌های مختلف، متفاوت است. در مرحله دوم نیز فرمی درخصوص علاقه‌مندی‌ها مبنی بر اینکه افراد به دنبال چه فرد با چه نوع مشخصات و علایقی هستند، وضعیت اجتماعی، سطح درآمد و... آنها چیست باید توسط مراجعه‌کننده تکمیل شود. در نهایت براساس این پرسشنامه‌های تکمیلی، یکسری تست‌های روانشناسی نیز در صورت تشخیص مرکز برای افراد انجام می‌شود.
مروار در پاسخ به سوالی درخصوص هزینه تشکیل پرونده و معرفی هر مورد برای ازدواج بیان کرد: طبق تعرفه اعلامی در حال حاضر سقف ۱۵۰ هزار تومان از هر فرد برای تشکیل پرونده و ثبت‌نام دریافت می‌شود و به ازای معرفی هر فردهمسان شده برای ازدواج نیز ۵۰ هزار تومان دریافت می‌شود که این مبلغ دریافتی نیز بابت همسان‌سازی است که یا از طریق هوش مصنوعی و یا به صورت سنتی انجام می‌شود.
دبیر شورای بررسی صلاحیت مراکز همسان‌گزینی سازمان تبلیغات اسلامی گفت: پروسه چیده شده به نحوی است که پس از جمع‌آوری اطلاعات از خانم یا آقا، تشخیص داده می‌شود که گزینه a و b با یکدیگر همسان هستند یا خیر. درنهایت براساس تست‌های روانشناسی، خواسته‌ها و مشخصات ارائه شده و نظر کنشگر، درخصوص مناسب بودن دو فرد برای یکدیگر اظهارنظر می‌شود. در این زمان هیچ ارتباط مستقیمی میان طرفین صورت نمی‌گیرد. بلکه کنشگر ورود کرده و به خانم یا آقا اعلام می‌شود که برای شما یک کیس پیدا شده است. در صورت تمایل طرفین، یک جلسه مشترک با حضور کنشگر مرکز (فرد صاحب تجربه و آموزش‌دیده) و نماینده مرکز برگزار می‌شود. معمولاً ۲ تا ۵ جلسه آشنایی حسب تشخیص مرکز برگزار می‌شود تا در صورت بروز اختلاف، آن را به حداقل برسانند. پس از آن کنشگران براساس تجربه و توانایی، اگر به این نتیجه رسیدند که طرفین مورد مناسبی برای ازدواج با یکدیگر هستند، خانواده‌هایشان را از موضوع مطلع خواهند کرد.
مروار در پاسخ به این سؤال که معمولاً مراجعه‌کنندگان به مراکز همسان‌گزینی دارای چه سنی هستند؟، بیان کرد: طیف‌های سنی مختلفی به مراکز همسان‌گزینی مراجعه می‌کنند؛ از جوانان دهه هشتادی گرفته تا مجردان دهه ۴۰. اما در غالب مراکز مراجعه‌کنندگان حداکثری متولد دهه ۶۰ هستند که غالباً ۷۰ درصد آنها دختر و ۳۰ درصد پسرند. آنها کسانی هستند که در یافتن مورد مناسب ازدواج با چالش مواجه شده‌اند. البته افراد متارکه کرده یا مطلقه‌هایی که مجدداً قصد ازدواج دارند نیز می‌توانند به این مراکز مراجعه کنند.

تحلیل خبر

ازدواج جوانان و خطای هاله‌ای

دکتر محمدمهدی جعفری زاده

هرچه زمان به جلو می‌رود با نسل‌های جدید مواجه می‌شویم که با «گسستن هنجارها و ارزش‌ها»، همانند افعال بی‌قاعده، گذشته و حال و آینده‌شان متفاوت است و هر گروهی (و حتی فردی) در هر زمانی، ساز مخصوص به خودش را می‌زند و گوشش بدهکار سخنان دیگران نیست.
توقعات، سبک زندگی، باورها، سازگاری در زندگی مشترک، تحمل سختی‌های ... این نسل با نسل‌های پیشین و حتی با یک دهه قبل از خود، کاملاً متفاوت است، به طوری که احساس می‌کنید هر کدام در دنیایی جدای از یکدیگر تنفس می‌کنند. بر این اساس دختر و پسری که می‌خواهند با هم ازدواج کنند چون درک درستی از یکدیگر ندارند در انتخاب به خطا می‌روند.
زمانی که مبنای انتخاب زوجین، فقط در صحبت‌های قبل از ازدواج خلاصه می‌شود و طرفین فقط براساس «حرف و نظرات ظاهری» می‌خواهند یکدیگر را بشناسند، معلوم است که دچار «خطای هاله‌ای» خواهند شد.
اثر هاله‌ای یا خطای هاله‌ای (Halo Effect) از نظر روانشناسی به حالتی گفته می‌شود که یک ویژگی و صفت فرد به نحوی چشم طرف را می‌گیرد که آن را به بقیه ویژگی‌ها و صفات و شخصیت کلی فرد تعمیم می‌دهد. مثلاً زیبایی چهره یا صفت بخشندگی و دست و دل بازی یا مدرک تحصیلی و ... به اندازه‌ای طرف مقابل را جذب و شیفته می‌کند که آن را به سایر صفات و ویژگی‌های فرد تعمیم داده و همه را از دریچه همان صفت مثبت می‌بیند و قضاوت می‌کند.
نسل جدید به شدت گرفتار «خطای هاله‌ای» است و لذا پس از ازدواج که از اثر هاله ای کاسته می شود و واقعیات و حقایق را همانطور که هستند مشاهده می‌کند، ناگهان دچار یک «تعارض درونی» شده و به اختلاف و بعضاً به طلاق کشیده می‌شود. به زبان دیگر تسلط احساسات بر عقل قبل از ازدواج و فروکش کردن این احساسات پس از ازدواج و پدید آمدن دوگانگی در شناخت یکدیگر عامل اختلاف و طلاق خواهد شد. متاسفانه این نسل بدون آموزش و اقناع به حال خود رها شده و رخدادهای خطرناکی آن را تهدید می‌کند. باید برای آن، فکر جدیدی کرد.


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « یادداشت / تحلیل خبر »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها