رئیس مرکز امور زنان و خانواده وزارت کشور در دولت چهاردهم با طرح سوالی از «احمدی شاهرودی، مدرس درس خارج» درباره اظهارات او مبنی بر این که خروج زنان از خانه تنها در حالت ضرورت از منظر دین خدا مجاز است، میگوید: سوال من از علمایی همچون این استاد درس خارج این است که امروز با این شرایط اقتصادی، پاسخشان به زنی که براساس نیاز و با توجه به دانش و مهارتی که دارد به دنبال داشتن درآمد برای کمک هزینه زندگی خانواده است و میخواهد دوشادوش همسر کار کند و کمک خرج او باشد، چیست؟
به گزارش رویداد ۲۴، در روزهای اخیر ویدئویی از سخنرانی احمدعلی احمدی شاهرودی، مدرس درس خارج حوزه منتشر شده است که در آن درباره مسئله حضور زنان در جامعه صحبت میشود. در این ویدئو احمدی شاهرودی میگوید که مشکل بیحجابی در کشور ناشی از تبیین نادرست دین است. او در این باره تاکید میکند: «اگر ما از ابتدا میگفتیم زن نباید در بین مردان سخنرانی کند و در جمعیتها کنار مردان بنشینند، این وضعیت امروز حجاب ایجاد نمیشد».
این مدرس درس خارج همچنین میگوید: «حق نداریم دین را به میل خودمان تعریف کنیم، دین این است که زن از خانه بیرون نیاید مگر به ضرورت! پسند خدا این است».
سخنان احمدی شاهرودی که خروج زنان از خانه را تنها در موارد ضروری مجاز میداند، با واکنشهای زیادی در شبکههای اجتماعی همراه شده است.
پروین داداندیش، رئیس مرکز امور زنان و خانواده وزارت کشور در دولت چهاردهم در گفتوگو با خبرنگار رویداد ۲۴ درباره موضوع جایگاه زنان و بعد از انقلاب و در تبیین رویکردهای دینی به مقوله حضور زنان در جامعه و خانواده، با اشاره به اظهارات احمدی شاهرودی میگوید: «بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام (ره) تحولی در دیدگاههایی که به موضوع زنان در جامعه برقرار بود، به وجود آمد و این تحول بعد از آن نیز از طریق نگاه رهبرفعلی انقلاب ادامه پیدا کرد.
وی در این باره افزود: در چهل سال اخیر دیدگاههایی در جهت مخالف این رویکرد تحولی در حوزه وجود داشته است که جرات ابراز مخالفتها را نداشتند، البته این دیدگاهها گسترده نیز نبودند و کماکان در این حوزه ولایت فقیه نظر نهایی و اصلی را میدهد چرا که نظر ولیفقیه مبنی است، چه در دوران حضرت امام و چه امروز در دوران رهبری آیت الله خامنهای.
داداندیش با بیان این که «هر دو این بزرگواران نگاه روشن و تحولی داشتند» تاکید کرد: هم امام (ره) و هم رهبری با برداشت به روز و با لحاظ شرایط مکان و زمان و پویایی فقه شیعه به موضوع حضور زن در جامعه و خانواده نگاه میکردند و میکنند.
از مباحث و سؤالات مربوط به حضور زنان در جامعه در ماههای ابتدایی بعد از انقلاب عبور کردیم/ امروز مکانیزم تعریف شده شرعی بر وقانین و عرف برای حضور زنان در جامعه داریم
رئیس مرکز امور زنان و خانواده وزارت کشور در دولت چهاردهم در تشریح شرایط سالهای ابتدایی بعد از انقلاب در حوزه حضور زنان در جامعه گفت: در روزها و ماههای نخست بعد از انقلاب، صحبتهایی از این دست میشد که زنان تا چه اندازه باید در جامعه حضور داشته باشند، اما امروز ما از این مسائل عبور کردیم و دیگر جایی برای طرح مباحثی بر این اساس نیست.
این مقام مسئول در دولت چهاردهم تصریح کرد: واقعیت این است که هم رهبری و هم قوانین مصوب در جمهوری اسلامی که برگرفته از شرع است و مکانیزمهایی برای حضور زنان در جامعه را طراحی کرده و این مکانیزمها شرعی است و جلوی بروز موضوعات غیرشرعی را نیز میگیرد.
مقام رهبری درباره حوزه زنان و خانواده سیاست ابلاغی دارند یعنی دغدغه منع رشد و شکوفایی زنان در کشور وجود دارد
داداندیش با بیان این که در سالهای ابتدایی بعد از انقلاب تمرینات لازم را در این باره کردهایم و امروز جایگاه زن در جامعه مشخص است، گفت: در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری درباره موضوع زنان و خانواده تاکیداتی شده است، یعنی همان طور که به طور مثال در مورد محیط زیست و اقتصاد سیاست ابلاغی داریم در مورد رفع موانع رشد و شکوفایی زنان و خانواده نیز سیاست ابلاغی در نظر گرفته شده که این مسئله خود گویای بسیاری از مسائل است.
وی همچنین ادامه داد: سوال من از علمایی همچون این استاد درس خارج این است که امروز با این شرایط اقتصادی، پاسخشان به زنی که براساس نیاز و با توجه به دانش و مهارتی که دارد به دنبال داشتن درآمد برای کمک هزینه زندگی خانواده است و میخواهد دوشادوش همسرش کار کند و کمک خرج او باشد، چیست؟ برای چنین زنی چه پاسخی داریم؟
رئیس مرکز امور زنان و خانواده وزارت کشور در دولت چهاردهم خاطرنشان کرد: عالم مدرس حوزه علمیه باید به این سوال پاسخ دهد که برای دانشجویان دختری و متخصصان زنی که در حوزههای مختلف از دانشگاه فارغالتحصیل میشوند دقیقا چه برنامهای دارند؟!
تحلیل خبر
مردم 46 سال قبل به چه تفکری رأی دادند؟
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
متاسفانه برخی از افراد به عنوان مجتهد، قرائت شخصی خود را از اسلام به نام اسلام حقیقی مطرح کرده، سپس بر مبنای آن برای مردم، حکم و دستور صادر میکنند.
«اسلام» یک هویت مشخص دارد و از ابتدا هم این هویت، توسط پیامبر اکرم (ص) به مردم معرفی شده ولی با گذشت زمان علاوه بر مذاهب تشیع و تسنن و شاخه و شعبههای آنها، «افراد» هم به خود این حق را دادهاند که قرائت و تفسیر خود را حق مطلق دانسته و از مردم بخواهند که طبق نظر آنان رفتار کنند! تا جایی که حتی مخالفان نظر خود را، کافر قلمداد میکنند.
مجتهدی که گفته است باید از اول اجازه نمیدادیم که زنان از خانه بیرون بیایند، اگر ملاک ایشان، منابع چهارگانه فقهی تشیع باشد باید بتواند از این چهار منبع (قرآن، سنت، اجماع و عقل) اسناد و مدارکی ارائه بدهد که سایر مجتهدین هم با او هم نظر شوند درحالی که مراجع تقلید و مجتهدین مسلّم، چنین اظهارنظری را نکردهاند، بالفرض اگر تعداد انگشتشماری از مجتهدین نیز چنین نظری داشته باشند ولی اکثریت قریب به اتفاق آنها، چنین دیدگاهی ندارند. از طرف دیگر
قانون اساسی کشور نیز که بر مبنای شرع مقدس تصویب شده، حقوق اجتماعی و فردی زنان را محترم دانسته و از آن دفاع میکند.
اما از همه این استدلالات که بگذریم اقتضائات زمان، این گونه نظرات را منسوخ و مردود میداند و زنان کشور حتی زنان متدین و متشرع، زیربار این گونه نظرات نمیروند. این گونه به اصطلاح علما هم بدانند که سالهاست مردم از این دیدگاهها عبور کردهاند و حتی دانش آموزان ابتدایی هم این تفکرات را قبول ندارند چه برسد به زنان تحصیل کرده و فهیم کشور که دیدگاههای تحمیلی را برنمی تابند. اگر زنان کشور در انقلاب نقش ایفا کردند بر مبنای نظرات منسوخ شده و دین گریزانه نبود. به ایشان و امثال وی توصیه میشود که سخنرانی و نوشتههای امام خمینی، شهید مطهری، آیت اله طالقانی، شهید بهشتی و سردمداران انقلاب را یکبار دیگر مرور کنند تا ببینند مردم 46 سال قبل به چه تفکری رأی دادند.