بدینوسیله به استحضار دانش پژوهان عزیز می رساند، کتاب جدیدالتألیف دکتر غریب فاضل نیا و سید یاسر حکیم دوست (کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی- مدرس دانشگاه پیام نور تنکابن و مربی رسمی GIS سازمان فنی و حرفه ای کشور) و یداله بلیانی دانشجوی دکتری اقلیم شناسی دانشگاه تربیت معلم تهران با عنوان »راهنمای جامع مدلهای کاربردی GIS در برنامه ریزیهای شهری، روستایی و محیطی « به چاپ رسیده است.
کتاب فوق که توسط انتشارات آزاد پیما به چاپ رسیده است در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، (بخش کتب دانشگاهی، سالن 15، غرفه 3) که از تاریخ 12 لغایت 22 اردیبهشت 1391، برگزار گردید، به عنوان یکی از تازه های نشر این انتشاراتی عرضه گردید و بزودی در پیشخوان کتابفروشیها قرار می گیرد.
مشخصات کتاب:
عنوان: راهنمای جامع مدلهای کاربردی GIS در برنامه ریزیهای شهری، روستایی و محیطی
لیتوگرافی/چاپ چاووش/ منصور
نوبت چاپ: چاپ اول
مشخصات نشر: آزادپیما، 1391
شابک: 5-17-9586-964-978
شماره کتاب شناسی ملی: 2700306
تعداد صفحات: 251 ص
قیمت: 100000 ریال
آدرس انتشاراتی: تهران، خ انقلاب، خ منیری جاوید،( اردیبهشت)، بن بست توحید، پلاک 4 ، واحد 1
معرفی اجمالی کتاب:
با توجه به اینکه برنامه پنجم توسعه کشور در حال اجرا شدن شدن میباشد و صراحتاً در فصل پنجم و ماده چهل و شش این قانون تمامی سازمان هایی که با داده های مکان محور سرو کار دارند را موظف به ایجاد پایگاه داده اطلاعاتی کرده است، استفاده از ابزار توانمند و منعطف سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS ) میتواند کمک شایانی در این زمینه قلمداد گردد. در این خصوص آموزش جی آی اس، یادگیری مبانی تئوریک و آشنایی با مدلهای مطرح در حوزه برنامه ریزی لازم و ضروری است.
کتاب مذکور تلاش مختصری از جانب مولفین جهت معرفی جایگاه GIS در برنامه ریزی های سکونتگاه های انسانی به شمار می رود.
در این کتاب که مشتمل بر 5 فصل تدوین گردیده است ابتدا مبانی نظری فنون GIS مطرح گردیده است و سپس نقشه های موضوعی رایج در حوزه مطالعات محیطی با عملیاتهای ریاضیاتی تهیه شده است که در این رابطه فصل دوم کتاب، مرتبط با تحلیلهای توپوگرافی و فیزیوگرافی بوده که به عنوان پایه نقشه های جی آی اس مطرح میباشد.
در فصل سوم کتاب، به عملیات درونیابی و علم زمین آمار پرداخته شده است. این عملیات که به عنوان یکی از علوم تخمین و برآورد نقاط مجهول توسط نقاط معلوم شناخته شده است، میتواند در حوزه مکان محور کردن پدیده های جغرافیایی و نمایش گرافیکی آن جهت تحلیل های مکانی و فضایی مطرح گردد.
فصل چهارم کتاب که به عنوان مهمترین فصل کتاب محسوب میشود، به تحلیل های مکانی پرداخته است که امروزه مهمترین کاربرد GIS محسوب میگردد.
در این فصل مدلینگ مطرح در عملیات مکان یابی به همراه مثال های عملی بیان گردیده است که از جمله منطق های بولین، فازی، شاخص وزنی، و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی می باشد که میتواند در بسیاری از پایان نامههای کارشناسی ارشد و رسالههای دکتری مورد استفاده قرار گیرد.
فصل پنجم کتاب به عنوان فصلی جدید در حوز GIS محسوب میگردد. این فصل مدل تخمین تراکم کرنل را معرفی کرده است. این مدل، تراکم را در واحد سطح در مورد پدیده های جغرافیایی نمایش میدهد که میتوان طی فرآیند تلفیق، نمایش گرافیکی از تراکم را در واحدهای جغرافیایی به تصویر کشید. در ضمن همراه این کتاب یک عدد CD حاوی برخی تمرینات ارائه شده است.
لازم به توضیح است جلد دوم کتاب حاضر، در دست تألیف می باشد که علاوه بر مباحث تکمیلی جلد اول به تحلیلهای مکانی پیشرفته پرداخته خواهد شد و به عنوان کتابی کاربردی در حوزه GIS به شمار میرود.
امید است کتاب مذکور مورد استفاده مفید دانشجویان عزیز و پژوهشگران ارجمند قرار گیرد.