بالاخره روز هفتم خرداد مجلس نهم آغاز به کار کرد و بسیاری از نمایندگان (دوسوم نمایندگان) که برای اولین بار پا به مجلس گذاشتند، روی کرسیهایی که برایشان کلی زحمت کشیده بودند و قول و وعدههای بسیاری هم به مردم داده بودند، نشستند.
این مراسم با حضور هاشمی رفسنجانی (رییس شورای تشخیص مصلحت نظام، ریاست جمهوری و رییس مجلس سابق و...) و احمدی نژاد (رییس دولت) و جمعی از مقامات برگزار گردید و طبق معمول با رییس سنی، روز نخست به پایان آمد. البته طی روزهای آتی، کار به رد و بدل کردن پیام و خیرمقدم و خوش آمد گوییها نخواهد گذشت و بحث ریاست دایمی مجلس و هیأت رییسه و کلی مسایل و برنامههای جور واجور دیگر در پیش خواهد بود تا این مجلس (نهم) شکل گیرد و در چارچوب قانون، کارش را آغاز کند و به انجام وظیفه بپردازد.
بیشک در طی این چند دوره، مجلس نهم از ویژگی خاصی برخوردار بوده است و آن به نوعی خانه تکانی است که در عمل صورت گرفته است. ورود بیش از 190 نماینده جدید که برای بار اول پا به خانه ملت میگذارند، از شگفتی و ویژگیهای این دوره است. نمایندگانی که در میان خط و نشان کشیدنهای جناحهای اصولگرا و دسته بندیهایی که در زمان انتخابات صورت گرفته بود، برنده شده و راهی مجلس شدهاند. با چنین تغییراتی است که نگاهها به مجلس، کمی متفاوت گردیده است. دولتیها (احمدی نژاد و اعضای کابینهاش) انتظاراتی از مجلس نهم دارند تا شرایط و اوضاع مجلس هشتم در برخورد با دولت و طرح و برنامههایش، دیگر تکرار نشود.
در مقابل، گروهی از نمایندگان مجلس قبل که به ویژه عضو هیأت رییسه و مسئول کمیسیونهای مختلف در مجلس هستند، نیز مایلند قدرت حضور خودشان را دوباره پررنگتر از قبل داشته باشند.
با این نگاههاست که نمایندگان مجلس، باید چهره واقعی خود را علنی سازند. آنچه که در این انتخابات بسیار جلب توجه میکرد، وجود چهرههایی بود که خود را مستقل اعلام کرده بودند، حالا این چهرههای مستقل با دو طیف اصلی اصولگرایان در مجلس چه ساختاری را تشکیل میدهند؟ آیا به حفظ جایگاه مجلس کمک میکنند یا همچون مجلس هشتم شیوه مدارا را پیشه میکنند؟
تلاش و نگاه دولت به این مجلس، همان طور که از حرفهای احمدی نژاد هم پیدا بود، نظارت کمتر بر سیاستها و عملکرد دولت است. این در حالی است که بیش از هر زمانی، دولت و امور محوله و روند اجرایی کشور، نیاز به نظارت و توجه دارد.
آنچه که امروز به چالشهای دولت با مجلس میتواند تبدیل شود، همانا خواست انفعال مجلس است. مجلسی که دو وظیفه عمده و اساسی دارد؛ اول قانون گذاری و دوم نظارت بر عملکرد، طرحها و مصوبههای دولت که این حقی است که نه تنها باید نمایندگان مجلس به آن توجه داشته باشند، که هر نوع کوتاهی و چشم پوشی از آن، میتواند بر مشکلات پیش روی مردم و کشور بیفزاید. مشکلاتی که بسیار آزار دهنده و تا حدودی غیرقابل تحمل هم گردیده است. بنابراین نگاه به مجلس و نمایندگان مجلس، باید معقول و منطقی باشد. اگر احمدی نژاد (رییس دولت) مسأله انتخاب و منتخب بودن خودشان را دلیلی بر اعتماد هر چه بیشتر مردم و مجلس به خود تلقی میکند، باید یادآور شد که همه نمایندگان نیز از همان مجرا و روند، یعنی با انتخابات برگزیده شدهاند. بنابراین مجلس هم با همان استدلال و ادله، دارای مشروعیت و مقبولیت است. پس آنچه در این برهه از زمان باید حاکم شود، حفظ قدرت مجلس در راستای حمایت از مردم و منافع کشور است. درمقابل نگاه و توقع دولت به ویژه احمدی نژاد، بخشی از اصولگرایان یعنی هیأت رییسه و شخص لاریجانی (رییس موقت) قرار دارند که میخواهند قدرت و موقعیت خود را علاوه بر مجلس، در خارج از مجلس هم حفظ کنند. به ویژه آنکه انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در سال آینده پیش روست.
بنابراین با حفظ موقعیت و مهار دولت، به ویژه در اجرای طرحهایی که عملا مشکل ساز بودهاند، میتواند به این هدف جناح اصولگرای مقابل دولت کمک نماید. که این امر با انتخاب هیأت رییسه و به ویژه ریاست دایم مجلس نهم، وارد مرحلهای تازه خواهد شد.
و اما آنچه فرای این دو نگاه باید انجام شود، حفظ جایگاه خود مجلس به عنوان نهادی ناظر و قانون گذار است.
نگاه واقعی به این حقیقت میتواند موقعیت و جایگاه مجلس را آن طور که زیبنده است حفظ کند و نام خانه ملت را واقعا به خود اختصاص دهد. بنابراین صرف شوخی و مزاحها و برخوردهای جدی و تند که در مجلس هشتم بین مجلسیها و دولت صورت گرفت، مجلس جای بحث و برخورد اندیشه و سلیقههاست، تا در این رهگذر، مصوبهها به دور از زد و بند یا زورآزمایی و جدالهای جناحی و در راستای حفظ حقوق قانونی مردم به تصویب و تأیید رسند. بنابراین وظیفه و نقش اصلی در این موضع گیریها را باید نمایندگانی ایفا کنند که اولا خود را مستقل معرفی کردهاند و ثانیا در قبال مردم و کشور و حفظ منافع ملی، خود را مسئول میدانند.
باید منتظر ماند و دید از میان نگاههایی که به مجلس نهم میشود، کدام نگاه و دیدگاه میتواند مجلس را خانه واقعی ملت کند و مردم را راضی نگه دارد.