رئیسجمهور پیشین افغانستان به رسمیت شناخته شدن دولت کنونی طالبان در جامعه بینالمللی را در گرو مشروعیت داخلی این دولت نزد مردم افغانستان دانست.
به گزارش ایسنا به نقل از منابع، حامد کرزای، رئیسجمهور پیشین افغانستان در گفتوگویی بیان کرد که این [مشروعیت]، تنها با ابراز خواست مردم افغانستان، چه در قالب انتخابات و چه با برگزاری لویه جرگه، شورای بزرگ سنتی نمایندگان از نقاط مختلف کشور، محقق میشود.
وی اظهار داشت که افغانستان در یک مقطع حساس تاریخی قرار دارد و افغانها موظفند متحد شده و دولتی را بر اساس خواست و اراده خود ایجاد کنند.کرزی با بیان اینکه شروعیت در داخل کشور ما، برای دولت (طالبان) یا هر دولت دیگری، پایه و اساس به رسمیت شناخته شدن توسط دیگر کشورها و جامعه بینالمللی است، افزود که مشروعیت دولتها، از خواست و اراده مردم سرچشمه میگیرد.
وی در این باره گفت: ایجاد مشروعیت در داخل کشور، مشروط به برگزاری انتخابات و یا، در مورد افغانستان، به ویژه در شرایط کنونی، بیان اراده مردم افغانستان از طریق لویه جرگه و نگارش قانون اساسی است.کرزای در رابطه با این همسایه جنوبی افغانستان افزود: پیام من به پاکستان، کشور برادر ما، این است که آنها نباید برای نمایندگی افغانستان تلاش کنند. برعکس، این کشور باید سعی کند با کشور ما رابطه مدنی برقرار کند. ما روابط عمیق فرد به فردی با پاکستان داریم... و امیدواریم که پاکستان روابط خود را با ما نه از طریق مداخله، تشویق به افراطیگری و تروریسم و یا با اجبار، بلکه از راه اصول مدنی و اصول روابط بینالملل حفظ کند؛ در آن صورت است که ما هم از این رابطه استقبال و برای حفظ آن میکوشیم.
کرزای و جانشین او، غنی، هرکدام در زمان ریاستجمهوری خود بارها پاکستان را متهم به حمایت از طالبان با ارائه آموزش و فراهم کردن پناهگاههای امن در خاک خود کردهاند، اتهاماتی که اسلامآباد آن را رد کرده است.
داعش و توافقات منطقهای
کرزای همچنین در مورد افزایش خشونتهای گروه تروریستی داعش در افغانستان ابراز نگرانی کرد و آن را تهدیدی برای افغانستان و منطقه دانست.شاخه خراسان گروه داعش، مسئولیت چندین حمله وحشیانه در هفتههای اخیر در استانهای کابل، قندوز و قندهار را برعهده گرفته است، حملاتی که در آن بیش از ۱۰۰ غیرنظامی کشته و بسیاری دیگر زخمی شدهاند.
رئیسجمهور پیشین افغانستان گفت که حملات انتحاری اخیر در این سه استان افغانستان ثابت کرد که داعش یک تهدید برای این کشور و همچنین زندگی و معیشت مردم افغانستان است.کرزای از حمایت کشورهای منطقه در مبارزه با داعش ابراز امیدواری کرد چرا که معتقد است این گروه میتواند امنیت آنها را نیز تهدید کند. وی اظهار داشت که امیدوار است قدرتهای منطقهای در افغانستان به دنبال زمینههای مشترک باشند. وی گفت که وظیفه افغانستان این است که با دیگر کشورهای منطقه به گونهای که منجر به صلح و ثبات در افغانستان شود همکاری کند.
حقوق زنان
کرزی همچنین بر اهمیت بازگشت زنان به محل کار، دانشگاهها و مدارس تأکید کرد. وی گفت که این خواسته درجه اول برآمده از خود مردم افغانستان است، خواه جامعه بینالمللی خواستار آن شده باشد یا نه.
تحلیل خبر
از هفت - هشت دهه گذشته به قبل، یکی از روشهای به قدرت رسیدن در عرصه سیاسی کشورها، کودتا بود. آن زمانها اگر فردی یا گروهی کودتا میکردند بدون رأی گرفتن از مردم، حکومت را به دست گرفته و اعتنایی به تأیید نشدن از سوی کشورهای دیگر و سازمان ملل نمیکردند لذا افرادی همانند معمر قذافی در سال 1969 میلادی در سن 27 سالگی حکومت قبلی را سرنگون و خود جایگزین آن شد و تا زمان شکست و نابودیاش، بدون رجوع به آرای مردم بر اریکه قدرت ماند. اما هر چه زمان گذشت به تدریج حکومتها و دولتهای کودتایی، جایگاه خود را از دست دادند و با گسترش دمکراسی و حقوق بشر و حاکمیت قوانین بینالمللی، حکومتها و دولتهای جدید مجبور به پذیرش انتخابات و رجوع به آرای مردم شدند. آنچه کرازی (رئیسجمهور اسبق افغانستان) گفته که براساس آن، طالبان اگر میخواهند توسط سازمان ملل و کشورهای دیگر به رسمیت شناخته شوند ابتدا باید مشروعیت داخلی را کسب کنند، حرف کاملاً درستی است. البته انتخابات باید به گونهای برگزار شود که همه سلایق سیاسی و اقوام و طوایف بتوانند در معرض انتخاب شدن و انتخاب کردن قرار گیرند و هیچ بهانهای برای حذف افراد جز ارتکاب به جرائم قضایی و محکومیت در دادگاههای عادله و سوابق غیرقانونی، لحاظ نشود. همچنین در مرحله برگزاری انتخابات هم هیچ تخلف و تقلبی صورت نگیرد و برای تحقق این مهم، وجود ناظران بینالمللی در هنگام رأیگیری و نظارت کامل بر روند انتخابات امری لازم و ضروری است وگرنه گوشت در دسترس گربه گذاشتن است.
مردم افغانستان حق دارند که آزادانه با رأی خود، نوع حکومت و حاکمان خود را برگزینند و قانون اساسی کشور خود را به نحو دلخواه و مطلوب تغییر داده و تمام حقوق حقه خود را در تمام امور از جمله آزادی بیان و رسانهها، آزادی احزاب و فعالیتهای سیاسی، آزادی تجمعات اعتراضی، حقوق زنان و ... بدست آورند. امید که چنین شود.