دكتر محمد ابراهيم خورشيدي - دندانپزشك: به سومين دندان آسياب بزرگ دندان عقل گفته مي شود كه تعداد آنها در هر فرد بالغ چهار عدد مي باشد. دندان هاي عقل چون در سنين بلوغ يعني از سن 15 سالگي به بالا در دهان رويش پيدا مي كند به نام دندان عقل مشهور گرديده است. بنابراين بر خلاف تصور خيلي از افراد، بود و نبود دندان عقل در دهان، هيچ ربطي به ميزان عقل افراد ندارد. يك انسان بالغ كه بين 16 تا 30 سال سن دارد با احتساب دندان هاي عقل بايستي تعداد 32 دندان در دهان خود داشته باشد. البته استثناء هم وجود دارد كه به طور خلاصه شرح داده مي شود:
براساس تحقيقات علمي ، انسان هاي اوليه كه معمولا خام خوار بوده اند و استخو ان هاي فك آنها بزرگتر و قوي تر بوده است تعداد دندان هاي موجود در دهان آنها بيشتر از تعداد دندان هاي انسان هاي متمدن امروزي بوده است.
اما به تدريج و با دگرگون شدن رژيم غذايي پس از گذشت قرن ها، اندازه فك در افراد كوچك تر و در نتيجه از تعداد دندان ها كاسته شده است . شاهد اين تحقيقات در حال حاضر غايب بودن دندان هاي عقل در بعضي از افراد و كم بودن فضاي كافي براي رويش دندان عقل در اكثر بيماران ميباشد. با توجه به اين مطالب در بيشتر افراد به علت كوچكي فك فضاي كافي براي رويش دندان عقل در آنها وجود ندارد، در نتيجه دندان عقل در اين افراد يا به صورت نهفته باقي مي ماند و يا مسير رويش خود را كج كرده و به صورت انحرافي خارج مي شود. و اگر در كشيدن اين دندان ها غفلت شود عوارض زيادي بر جاي مي گذارد كه شامل:
1- دندان هاي مجاور را تحت فشار قرار داده و باعث جابه جايي دندان هاي مجاور مي شود.
2- باعث بروز دردهايي در نواحي فك و گوش و سر و ... مي شود.
3- لثه اطراف دندان عقل مربوطه ملتهب و دردناك و گاهي عفوني مي شود.
4- باتوجه به اينكه مسواك زدن و تميز كردن چنين دندان هايي بسيار مشكل است بنابراين پوسيدگي زودرس گريبانگير دندان عقل مي شود . پس براي رهايي از اين مسائل بايستي هر چه زودتر دندان عقل مربوطه كشيده شود.
چه موقع نبايد دندان عقل كشيده شود
اگر دندان عقل در رديف و موازي با دندان مجاور رويش يابد و هيچ گونه فشار غير طبيعي به اطراف وارد نسازد و رعايت كردن بهداشت براي بيمار راحت باشد بايستي از كشيدن آن پرهيز كرد .