زمانی که اولین خودرو، این ارمغان تمدن جدید پا به عرصه زندگی بشر گذاشت، کمتر کسی فکر میکرد روزی خیابانهای شهرها با این حجم ترافیک روبرو شود و انسانها با با مصیبتهای ناشی از آن دست و پنجه نرم کنند.
این مصیبت در طول سه دهه گذشته مذاق مردم ایران را بیش از سایر مردمان دنیا تلخ نموده است، به گونهای که در20 سال گذشته سهم تلفات رانندگی کشور ما در نوک قله تلفات دنیا قرار داشته است و سالیانه تعداد زیادی از هموطنان، جان خود را در اثر رانندگی از دست میدهند و تعدادی ناچارند که مابقی عمر خود را بر روی تخت و یا ویلچر سپری کنند.
توسعه اقتصادی، گسترش شهرنشینی و تولید انبوه خودرو به صورت نامتوازن رشد کردند و این تفکر که خودرو به عنوان یکی از شاخصهای رفاه اجتماعی مطرح بود، امروز با گرفتار شدن در ترافیک سنگین خیابانها عین در رفاه نبودن است. مشکل ترافیک دیگر مختص کلان شهرها نیست، حال دیگر کمتر شهری را میتوان یافت که خیابانهای گره خورده نداشته باشد و ساکنان آن شهر حداقل چند ساعت در روز از تردد در برخی مسیرها گریزان نباشند. هرساله به تعداد خیابان های یک طرفه شهرها به بهانه کاهش گره ترافیکی اضافه میشود.
باید پذیرفت که ترافیک متولی خاصی ندارد، از مسئولان شهرداری و پلیس راهنمایی و رانندگی گرفته تا شرکتهای خودروسازی و وارد کنندگان خودرو و سایر ارگانهای مرتبط به هم در این مقوله نقش دارند. اما یا حاضر نیستند سهم واقعیشان را ادا کنند و یا مشغول کارشکنی در کار یکدیگر هستند و یا در یک مشکل ترافیکی تقصیر را به گردن دیگران میاندازند. اکنون که پلیس با این ابتکار جدید و بازنگری قوانین راهنمایی و رانندگی و تصویب و اجرای قانون جدید، گام مهمی در حل این معضل ترافیکی برداشته، تکلیف همه را در این قانون مشخص کرده است.
متولی راه با اصلاح نقاط حادثه خیز، نصب تابلو و علائم، تعریض خیابانها و احداث پارکینگ و پلیس با اجرای قوانین و مقررات و برخورد با متخلفین و آموزش همگانی، و خودرو سازها نسبت به تولید خودروهای با کیفیت و ایمن، مسئولیتها را به خوبی تفکیک و مشخص کرده است. پلیس راهنمایی و رانندگی همواره خواستار این نگاه است که با نظارت بر رانندگی افراد و اجرای صحیح قوانین و مقررات، احساس امنیت در هر شرایطی به رانندگان و سرنشینان داده شود و این اعمال و نظارت است که امنیت را برقرار میسازد. در راستای ارتقای انضباط ترافیکی وظیفه همه اقشار جامعه است که قوانین و مقرات راهنمایی و رانندگی را به نحو احسن رعایت کنند و پلیس را در اجرای قانون جدید یاری رسانند و این یعنی تأمین بیشتر امنیت رانندگی و آموزش قانون به نسلهای آینده، نسلهایی که هرکدام میتوانند پلیس خود و دیگران باشند.
سرهنگ پاسدار مسلم خداشناس - رییس پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان کازرون